- Om jeg er slu får andre vurdere

Espen Barth Eide svarer for første gang på omtalene av ham i Wikileaks-dokumentene.

New York, USA, 20080908:  Statssekretær Espen Barth Eide foran FN-hovedkvarteret i New York.  Foto: Halvor Elvik/Dagbladet
New York, USA, 20080908: Statssekretær Espen Barth Eide foran FN-hovedkvarteret i New York. Foto: Halvor Elvik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Statssekretær Espen Barth Eide er en av de mektigste politikerne i det norske regjeringsapparatet, svært kompetent og USA-vennlig - men kan ikke stoles på og setter tilsynelatende tidvis sin egen karriere foran Norges interesser.  

Det var konklusjonen fra et notat datert sommer 2008, og signert av USAs daværende ambassadør til Norge, Benson K. Whitney.  

Dokumentet ble frigitt av varslernettstedet Wikileaks tidligere i høst.

Barth Eide har tidligere avstått fra å kommentere karakteristikken, men har nå tatt bladet fra munnen:  

- Bare tull I et intervju med NRK forteller han at det som har opprørt han mest er anklagen om at han ville sendte norske soldater til Haiti for å fremme seg selv til jobben som FNs visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner.  

- Det er selvfølgelig bare tull, sier Barth Eide til NRK.  

Ifølge Whitney har Barth Eide større ambisjoner enn statsekretærjobben, han vil etter alt å dømme prøve å skaffe seg en lederstilling i FN.  

- Det er en alvorlig anklage, og jeg mener det er veldig spesielt om noen har sagt det. Det er definitivt feil. Jeg var definitivt ikke ute etter denne stillingen, eller for den saks skyld noen annen stilling i det tidsrommet det er snakk om, sier han til NRK.  

- Stigende stjerne Amerikanerne har åpenbart ment at Barth Eide er en viktig person i norsk politikk: De tok seg bryet med å analysere han som politiker, og gjenga analysen i dokumentet «Statssekretær Espen Barth Eide - maktfaktor i Forsvarsdepartementet (FD) og stigende stjerne i Arbeiderpartiet».  

Ifølge Wikileaks-dokumentene blir Espen Barth Eide blir omtalt som sleip av flere høytstående amerikanske tjenestemenn.  

- Hederstegn Til tross for at amerikanerne mener Eide jobber for egne interesser, er de tvilende til om han vil jobbe for deres interesser.  

I et av dokumentene heter det at:  

- Barth Eide er en kompetent og kløktig diplomatisk spillaktør som i det store og hele er proamerikansk - men man kan ikke stole på at han vil forfekte USAs interesser, understreker ambassadøren.      

Barth Eide bekrefter at denne antagelsen stemmer - han mener det er et hederstegn:  

- Om jeg er slu, får andre vurdere. Men at man ikke kan stole på at jeg fremmer amerikanske interesser, kan jeg bekrefte her og nå. Det mener jeg for så vidt er et hederstegn. Jeg vil at man skal stole på at jeg fremmer norske interesser, sier Barth Eide.  

Han forteller til NRK at han er tilfreds med at amerikanerne ikke føler de kan stole på ham:  

- Jeg ville ha vært mye mer bekymret om det i et amerikansk dokument sto at man kunne stole på at jeg alltid ville fremme amerikanske interesser. Da hadde jeg nok følt at jeg måtte gå noen runder med min sjef, utenriksministeren, om hva jeg egentlig drev med. Det er jo norske interesser jeg er satt til å ivareta, sier Barth Eide til NRK.

STERKE MENINGER: USAs ambassadør i Norge Benson K. Whitney, har gjort seg opp sterke meninger om statssekretær Espen Barth Eide. I de lekkede Wikileaksdokumentene kommer det frem at Whitney mener Barth Eide operere etter egne interesser, ikke først og fremst norske. For første gang svarer Barth Eide på anklagene. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet
STERKE MENINGER: USAs ambassadør i Norge Benson K. Whitney, har gjort seg opp sterke meninger om statssekretær Espen Barth Eide. I de lekkede Wikileaksdokumentene kommer det frem at Whitney mener Barth Eide operere etter egne interesser, ikke først og fremst norske. For første gang svarer Barth Eide på anklagene. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer