Ukrainas skarpskytter Olena Bilozerska (42) har drept over ti russiske soldater. Hun er klar for å gjøre det igjen.

For nå er de nærmest omringet av stormakten.

Skarpskytteren håper å unngå en storkrig. Hun håper at det bare er Putin som truer dem.

Men hvis ikke, sikter hun seg inn:

- Om jeg kan, skyter jeg Putin, sier hun.

Vil drepe for Ukraina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIEV (Dagbladet): Ukrainas kjente skarpskytter er klar for krig. Men mest av alt håper 42-åringen at Russland ikke angriper.

Etter nær 20 år med forberedelser og krig, har skarpskytter Olena Bilozerska ett ønske: Å få barn og leve et helt normalt liv.

Med et smil og forsiktige skritt går Bilozerska ut av én av de mange majestetiske bygårdene i Ukrainas hovedstad.

Hun er iført ukrainsk militæruniform og har et våpenfutteral hengende over skuldra. Det er nesten like langt og stort som henne.

- Jeg har nå et bra våpen, en Z-10, kaliber 308. Et ukrainsk-produsert våpen som kan treffe mål opp til 800 meter unna. Frivillige har også samlet inn penger sånn at jeg har et varmesøkende sikte, sier Bilozerska til Dagbladet..

Sikker på krig

Militærkledde Bilozerska var egentlig journalist. Under oransje-revolusjonen i 2004 møtte hun sin store kjærlighet, den ti år eldre Valeriy Voronov, som var militær. Siden da har de vært sammen, i krig og kjærlighet.

- I 2004 var mannen min sikker på at det ville bli en krig mellom Ukraina og Russland. At russerne før eller seinere ville bruke Ukraina for å skape ustabilitet i vesten og her. Så vi forberedte oss godt, både på angrep fra lufta, fra sjø og på land, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer