- Om jeg sier til mine døtre at gutter kan gå i rosa klær så sier de neeei.

Komiker og sosiolog Harald Eia om den svenske barnehagen der personalet unngår å bruke ord som «gutter» og «jenter».

- Om jeg sier til mine døtre at gutter kan gå i rosa klær så sier de neeei.
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dagens papiravis skrev Dagbladet om den kommunale barnehagen Egalia i Stockholm, der personalet ikke bruker ord som «han» eller «henne» om barna. De 33 barna tiltales som «kompiser» istedenfor «gutter» og «jenter».

- Dette er ren og skjær idioti. Det er å gå altfor langt og jeg håper virkelig vi aldri får et sånt opplegg for norske barnehagebarn, sier Fremskrittspartiets familiepolitiske talsperson, Solveig Horne.

Hun mener jenter må få være jenter og gutter må få være gutter. Også i barnehagen.

- Det er nå en gang slik at vi er skapt forskjellig. Vi må slutte å være så politisk korrekte at vi må ha en slik «kompis»-betegnelse.

Horne mener de som er for en slik kjønnsnøytral oppvekst, rett og slett er redde for forskjellen mellom kjønnene.

- Dette er bare helt tullete; det stigmatiserer og undergraver barna og deres bevissthet rundt eget kjønn, mener Horne.

- «Rødt menneske» Alle detaljer er nøye planlagt for å forhindre at barna faller inn i kjønnstereotypier i den kommunale barnehagen som ledes av Lotta Rajalin på Södermalm i Stockholm.

IDIOTI: Fremskrittspartiets familiepolitiske talsperson, Solveig Horne. Foto: Scanpix
IDIOTI: Fremskrittspartiets familiepolitiske talsperson, Solveig Horne. Foto: Scanpix Vis mer

- Samfunnet forventer at jenter skal være jentete, søte og snille, mens guttene bare skal være tøffinger, men her hos oss får barna en fantastisk mulighet til selv å finne ut hvem de vil være, fortalte Rajalin, til Dagbladet i går.

Fra farger og leketøy til valg av bøker; alle detaljer er nøye planlagt for å forhindre at barna faller inn i kjønnstereotypier i den barnehagen på Södermalm. 

- Det er vi voksne som må forandre oss. Vi må være bevisste på hvordan vi bruker språket sammen med barna. For eksempel sier vi ikke «grønn» eller «rød mann» om vi er ute og går og kommer til en fotgjengerovergang; vi sier vi «grønt» eller «rødt menneske».

- Et artig eksperiment I dagens papiravis uttalte kjønnsforsker Jørgen Lorentzen at pedagogikken i den svenske barnehagen er inkluderende og kjønnsnøytralt. Komiker og sosiolog Harald Eia mener barn er vare på gutte- og jenteinndeling, og at det ville være spennende om man klarte å motvirke dette:

- Dette er jo et artig eksperiment, sier den tidligere «Hjernevask»-programlederen.

- Et viktig spørsmål er hva som er guttete og hva som er jentete; om jeg sier til mine døtre at gutter kan gå i rosa klær, så sier de neeei. Men så merker de jo etterhvert, at det kan gutter gjøre. Så den langsiktige effekten av det de gjør i Stockholm er jeg usikker på, sier Eia.

- Det er artig med eksperimenter, men dette er jo et eksperiment, sier Eia.

Advarer Nestleder i Kristelig Folkeparti (KrF) Dagrun Eriksen mener Egalias arbeid for å forhindre at barna faller inn i kjønnstereotypier er spennende.

- BEVISST PÅ SPRÅKET: Barnehageleder Lotta Rajalin. Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix
- BEVISST PÅ SPRÅKET: Barnehageleder Lotta Rajalin. Foto: Fredrik Sandberg / AP / Scanpix Vis mer

- Å gi gutter og jenter like muligheter allerede i barnehagen kan være med på å gi barn et bredere utgangspunkt. At de barnehageansatte har en så bevisst holdning til sin kommunikasjon med barna, og at de legger til rette for kommunikasjon på tvers av kjønnene er bra, sier hun.

Eriksen mener samtidig at det ligger en fare i et slikt eksperiment:

- Kjønnsnøytralt kan bli kjønnsløst og det vil jeg advare mot. Vi må ikke havne i den grøfta, sier Eriksen.

- Ingen effekt Familieterapeut Jesper Juul med fast spalte i Magasinet, er ikke overrasket over arbeidsmetodikken i den svenske barnehagen

- Når man kjenner til svensk forskning på dette feltet blir dette helt logisk, for de er så kategoriske.

- Dette er et spennende eksperiment, men det er kun spennende dersom man følger opp disse barna når de er 17 - 18 år gamle for å se om det har noen effekt på deres likestillingsholdninger.

Det tviler familieterapeuten på at det vil ha.

- SPENNENDE: Nestleder i Kristelig Folkeparti Dagrun Eriksen Foto: Scanpix
- SPENNENDE: Nestleder i Kristelig Folkeparti Dagrun Eriksen Foto: Scanpix Vis mer

- Et lignende prosjekt ble forsøkt i Danmark på 70- og 80 tallet, og det hadde ingen effekt i det hele tatt. Jeg tenker først og fremst at dette er et resultat av voksne menneskers ideologiske drøm, sier Juul

Dagbladet har vært i kontakt med Barne-, likestillings og Inkluderingsdepartementet, der henviser de til at det er kunnskapsdepartementet som må svare på likestillingspørsmål knyttet til barnehager.

Når Dagbladet tar kontakt med kunnskapsdepartementet, er ikke kunnskapsminister Kristin Halvorsen tilgjengelig for kommentar; heller ingen andre i departementet ønsket å kommentere saken idag.

- TVILER: Familieterapeut Jesper Juul. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
- TVILER: Familieterapeut Jesper Juul. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer