- Om jeg var president, ville vanntortur vært slik vi døpte terrorister

Sarah Palin med klar tale for våpenlobbyen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere guvernøren i Alaska, Sarah Palin, ble verdenskjent over natta da senator John McCain overraskende plukket henne som sin visepresidentkandidat i presidentvalgkampen mot Barack Obama i 2008.

Den republikanske politikeren har siden gjort seg meget bemerket som svært konservativ, frittalende og uavhengig av partiledelsen, og med utspill som har satt både kaffe og te i halsen på det etablerte samfunnet i og utenfor USA.

Hun skuffet således ikke da hun i helga gikk på talerstolen og sa at hun ville ha torturert terrormistenkte om hun var president i USA - noe hun kunne ha blitt om John McCain hadde vunnet - og fremdeles kan bli om hun stiller til valg.

Vanntortur Det var under årskongressen til National Rifle Association (NRA), ordene falt. NRA er den amerikanske organisasjon for våpeneieres rettigheter i USA, og anses som en av landets mektigste lobbyorganisasjoner. Hovedoppgaven er å forsvare den grunnlovsgitte retten til å bære og eie våpen.

- Om det var jeg som bestemte, ville de vite at «waterboarding» er slik vi døper terrorister, sa Palin og skjelte ut Obama-regimets håndtering av terrorister.

- Fiender som ønsker å utslette Amerika, de som opplagt har informasjon om planer om å utføre hellig krig, åh, men du kan ikke fornærme dem, ikke la de føle ubehag, ikke en gang bitte litt, tordnet den tidligere visepresidentkandidaten.

- Flere mødre med våpen I 12 minutter langet hun ut mot det liberale USA og forsøkene på å begrense folks rett til å kjøpe, eie, bære og bruke våpen. Å ha våpenforbud på skoler mener hun er «idioti på steorider» og mener barna ville ha blitt reddet fra kriminelle om flere «mamma-grizzlyer» bar våpen.

Hun langet ut mot visepresident Joe Biden, som skal ha oppfordret kvinner til å skyte varselskudd først om de føler seg truet.

- Jenter, dere vet hvor dyrt ammo er i våre dager. Ikke kast bort penger på et varselskudd, sa Palin.

Tea Party Gjennom hele talen snakket hun om «oss» og «dem». Alt til venstre for våpenlobbyen kalte hun «intolerante venstrevridde antifrihetsliberalister», mens demokratene og Obama var «klovnaktige Kumbaya-syngende og eventyrpustende demokrater som vil strippe folket for retten til å bære våpen».

Retorikken minner om den som føres av den konservative Tea party-bevegelsen i USA, som Sarah Palin er en markant medlem av. Under den forrige presidentvalgkampen i 2012 trodde mange hun ville stille som Tea Party-bevegelsens kandidat til den republikanske nominasjonskampen. Det gjorde hun ikke.

Men med den lange kunstpausen hun tok etter å si «Om det var jeg som bestemte ...» åpner hun igjen for spekulasjoner om vil stille som presidentkandidat i 2016, når Obamas periode er omme. Hun har allerede varslet et mulig politisk comeback i kampen om Alaskas plass i senatet under mellomvalget senere i år.

• Se hele talen her!