Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Om Joshua er i form, kjører vi på

Joshua French er innstilt på å komme i gang med rettssaken, ifølge hans norske advokat.

PÅ VEI TIL KONGO NÅ: Saken mot Joshua French i Kongo starter igjen etter planen førstkommende tirsdag. Joshua Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold er nå på vei til Kongo. Foto: John Terje Pedersen/ Dagbladet
PÅ VEI TIL KONGO NÅ: Saken mot Joshua French i Kongo starter igjen etter planen førstkommende tirsdag. Joshua Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold er nå på vei til Kongo. Foto: John Terje Pedersen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Tirsdag settes retten i drapssaken mot dødsdømte Joshua French i Kongos hovedstad Kinshasa. Nordmannen er tiltalt for å ha tatt livet av sin norske venn Tjostolv Moland.

Rettssaken skulle egentlig starte for litt over en uke siden, men det ble utsatt på grunn av Frenchs helsetilstand. I dag er hans norske advokat på vei til Kongo for å bistå ham i den nye runden.

- Veldig sliten - Nå blir det fint å komme ned for å snakke med ham. Det har vært to norske leger i fengselet, sammen med tre kongolesiske leger. Jeg har ikke fått full oversikt over hva de har fått gjort. Helt formelt må jeg ha et skriftlig samtykke fra Joshua for å få utlevert disse opplysningene, sier Graasvold til Dagbladet på flyplassen i Brüssel.

Det er fortsatt uklart om saken kommer til å starte på tirsdag, eller om den må utsettes på nytt av helsemessige årsaker. Graasvold sier at det ikke vil bli begjært om utsettelse uten at det er i samråd med French.

- Vi har snakket sammen stort sett hver dag. Han er veldig sliten, men jeg tror de siste dagene med hvile har gjort ham godt. Han har fått tatt seg inn. Det ville vært fullstendig uforsvarlig å gjennomføre en rettssak sist fredag, og vi er veldig glade for at vi slapp. Om Joshua er i form nå, kjører vi på. Han er veldig innstilt på å gjennomføre dette, sier advokaten.

- Både Joshua og jeg er føler oss veldig trygge på at retten kommer til å få det de trenger for å komme fram til en god dom, legger han til.

Norsk lege En norsk lege besøkte denne uka Joshua French i fengselet i Kinshasa.

- Vi kan bekrefte at UDs team i Kinshasa nå er styrket med norsk medisinsk kompetanse, etter forespørsel fra Frenchs advokat. Vi kan bekrefte at French har møtt med det norske teamet, sammen med kongolesisk helsepersonell, skrev ministerråd Jon Otto Brødholt i en sms på torsdag.

Diplomaten bekreftet overfor Dagbladet at det er legehjelp som er sendt til Kongo, men han ville ikke utdype sammensetningen av personellet ytterligere.

Mandag ble French undersøkt av fengselslegen i Ndolo-fengselet, og onsdag i forrige uke var han en runde på lokale sykehus i Kinshasa. Frenchs advokat Hans Marius Graasvold har gjort det klart at de ikke anser denne legehjelpen som tilstrekkelig god.

Hele Norges coronakart