KRITISERER ERNA: Sveinung Rotevatn mener Høyre-leder Erna Solberg er for taus og passiv i valgkampen og frykter at hun vil for lite.
IFoto: Eirik Kopperud Edh
KRITISERER ERNA: Sveinung Rotevatn mener Høyre-leder Erna Solberg er for taus og passiv i valgkampen og frykter at hun vil for lite. IFoto: Eirik Kopperud Edh Vis mer

- Om landet skal styres av et rødt arbeiderparti eller et blått arbeiderparti betyr lite

Venstres unge politiker-komet fillerister Erna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Leder for Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, kritiserer Høyres statsministerkandidat for taushet og passivitet.

- Norsk politikk er i ferd med å degenere til en rein floskelseilas. Høyre og Arbeiderpartiet kaster ut kommunikasjonsbyråord i et eneste kjør. Det er synd for demokratiet at de store spørsmålene ikke blir diskutert, sier Rotevatn som er toppkandidat for Venstre i Sogn og Fjordane. 

Minimal forskjell Han opplever at forskjellen på Høyre og Arbeiderpartiet er ganske minimal for øyeblikket, at det stort sett bare er formueskatten som skiller dem.

- De som faktisk vil forandre noe i Norge, i ulik retning, er Frp og Venstre.

Høyre virker veldig redde for å skremme bort velgere og mener veldig lite, mener han.

- Erna følger strategien til Jens om å si minst mulig før valget.

- Vi våger mer Han frykter er hun ikke vil gjøre så mye etterpå, og hevder Venstre våger å mene noe om de store politiske spørsmålene.

- Styrkeforholdet mellom Høyre og Frp gjør det enklere å få til et skifte enn i 2009, fordi Høyre nå står langt sterkere enn Frp. Problemet er kanskje at Høyre er blitt for moderat. Om landet skal styres av et rødt arbeiderparti eller et blått arbeiderparti har ikke stor betydning, sier Unge Venstre-lederen.

Slik vurderer Venstre posisjonen i de ulike regjeringsalternativene:

• Høyre-Frp - Det vil overraske meg veldig. Da har i så fall velgere skapt et storting som vil føre innvandringspolitikken og miljøpolitikken i feil retning. Jeg håper inderlig at ikke Høyre og Fremskrittspartiet får flertall. Og jeg tror ikke at det skjer.
 
• Høyre-Frp-Venstre - For meg er det ikke et absolutt krav, men jeg tenker at det er viktig for oss å ha med KrF. Jeg vil jobbe for en forankring i sentrum. Men det er det politiske gjennomslaget som er avgjørende. Og så lenge Venstre kan stå for den politikken en ny regjering fører, vil jeg ikke avvise et alternativ med oss, Høyre og Frp. Vi er åpne for å snakke med Fremskrittspartiet for å få til et skifte. Jeg tror at Venstre skal kunne bli enig med høyrepartiene om en del viktige spørsmål som frihandel, kommunereform og næringsliv.

• Høyre-KrF-Venstre - Vi er tydelige på at det beste og mest realistiske er en regjering med Høyre, KrF og Venstre. Det eneste som er helt sikkert er at Jens Stoltenberg må finne seg en ny jobb hvis valget gir borgerlig flertall. Selv om ikke Frp er helt klare, regner jeg med at heller ikke Siv Jensen vil ta ansvar for at de rødgrønne skal styre i 12 år.

- Asylpolitikken blir avgjørende. Den blir ikke mer liberal uten Venstre i regjering. Det er heller ikke mulig å verne Lofoten og Vesterålen uten Venstre i regjering. Mulighetene til å få gjennomslag i asyl- og miljøpolitikken øker hvis vi får med KrF i regjeringen.

Tror på borgelig regjering Rotevatn tror mest på at vi får ei blågrønn regjering etter valget.

- Med KrF?

- I hvert fall med Venstre. Og veldig gjerne med KrF. Oppslutningen avgjør selvsagt tyngdepunktet i regjeringen. Velgerne må vite at det er en kjempeforskjell på en blågrønn og en mørkeblå regjering. De må bestemme seg for om de vil ha et sterkt Venstre eller et sterkt Frp.

- Mange velgere vandrer mellom Høyre og Venstre?

- Ja, og de må tenke seg godt om før de stemmer: Ønsker de egentlig et tiggerforbud? Ønsker de utbygging av Lofoten/Vesterålen? Ønsker de en enda strammere asylpolitikk? Hvis svaret er nei, må de stemme Venstre. Hvis svaret er ja, så får de bare stemme Høyre, da. Jeg tror jo at befolkningen er hakket mer liberale enn det.

Mørke krefter Rotevatn peker på at høyresida tradisjonelt har vært relativt økonomisk liberale.

- Men høyresida er samtidig preget av mørkekrefter og mye kristenkonservatisme. Venstresida har tradisjonelt vært relativt verdiliberale, men er opptatt av statsplanlegging og er i lomma på fagorganisasjonene. Venstre er i ferd med å grave ut sin egen selvstendige liberale retning, sier han.

I noen tilfeller vil Venstre være mer økonomisk liberalt enn Høyre, mener han. For eksempel i å liberalisere arbeidsmiljøloven og ved å endre velferdsstaten.

- I andre tilfeller vil vi være mer verdiliberale enn Arbeiderpartiet og SV i innvandringspolitikk, miljøpolitikk og bioteknologi. Det er jeg veldig komfortabel med.

KrF-avstand - Avstanden mellom oss og KrF er uten tvil stor på mange områder. Fordelen med å samarbeide med KrF i regjering er å få støtte i asylpolitikken og miljøpolitikken. Der snakker vi samme språk, sier Rotevatn.

Men avstanden mellom Venstre og KrF er stor i synet på kjærlighet, om homofile kan gifte seg, religionens plass i samfunnet og offentlig pengebruk, men han tror likevel de skal finne gode løsninger, der Venstre driver det framover og KrF holder noe igjen.

Stoppe karusellen - Oljefesten er slutt om ti år, da snur pilene. Høyre og Ap skyver problemene foran seg. Vi har et trygdesystem som gjør at det ikke lønner seg å jobbe, der 800 000 mennesker står utenfor arbeidslivet. Vi bruker opp barnebarnas pensjoner ved å bruke alt for mye oljepenger, hevder han.

- Du finner ikke en økonom som vil kalle dette bærekraftig.

- Likevel går partier til valg med løfter om mer til deg og dine. Denne karusellen vil Venstre stoppe, sier lederen i Unge Venstre.

Mener forskjellen er stor
Erna Solberg sier seg uenig med Rotevatn i at forskjellen mellom Høye og Arbeiderpartiet er liten.

- Det er interessant å bli kritisert for å være mer sentrumsorientert enn et sentrumsparti, sier Erna Solberg.

- Ap har nærmet seg oss i skolepolitikken ved å kopiere oss på saker de har stemt ned i Stortinget før. Plutselig mener de noe om ting de ikke har ment noe om i åtte år, sier hun.

Hun mener det er tydelig forskjell på borgerlig og rødgrønn politikk.

- Vi tror på maktspredning og desentralisering, liberale verdier og at folk må få bestemme mer selv, sier Erna Solberg, og nevner saker som næring, skatt og skole.

- Ap henter ideer fra oss Hun opplever at Venstre er nærmere Arbeiderpartiet enn Høyre.

- Alle andre prøver å skape en avstand til oss. Det tar jeg med avslappede skuldre. Vi er oss selv hver dag, sier Solberg.

- Det å si at vi er blitt likere Ap, er en måte å skape avstand til oss. På flere områder er Ap blitt likere oss.

- De henter politikk fra oss fordi de selv ikke har ideer, sier Erna Solberg.

- Venstre = Frp
AUF-leder Eskil Pedersen lar seg oppildne av Unge Venstre-lederen.

- Venstre spriker jo til alle kanter for tida. I det ene øyeblikket er de høye på miljø og asyl, i det andre øyeblikket vil de gi nøklene til regjeringskontorene til Frp. For å få Frp-politikk, bør man nest etter å stemme på Frp, stemme på Venstre. Da får man Frps økonomiske politikk, asylpolitikk og miljøpolitikk, sier Eskil Pedersen.

AVVISER KRITIKK: Erna Solberg sier det er stor forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
AVVISER KRITIKK: Erna Solberg sier det er stor forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer