Om noen år kan du bli tvunget til å velge grønt

Forskere advarer mot internasjonal matvarkrise. I framtiden kan vi alle bli tvunget til å bli vegetarianere, hevder ny rapport.

- MÅ FORANDRE DIETTEN: I framtiden må vi forandre dietten dramatisk de neste 40 åra hvis vi skal unngå en katastrofal matmangel, advarer verdens fremste vann-forskere. Det skriver den britiske avisa The Guardian.
- MÅ FORANDRE DIETTEN: I framtiden må vi forandre dietten dramatisk de neste 40 åra hvis vi skal unngå en katastrofal matmangel, advarer verdens fremste vann-forskere. Det skriver den britiske avisa The Guardian. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I framtiden må vi forandre dietten dramatisk de neste 40 åra hvis vi skal unngå en katastrofal matmangel, advarer verdens fremste vann-forskere. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

I dag får verdens befolkning 40 prosent av proteinene fra mat lagd av dyr. Siden verdens befolkning er forventet å øke med to milliarder innen 2050, må andelen animalsk mat reduseres til fem prosent, ifølge forskerne.

Les rapporten her (pdf)!

Ni milliarder munner «Hvis vi legger vestens produksjon av mat til grunn, vil det ikke være nok tilgjengelig vann til å produsere mat til de forventede ni milliarder menneskene», skriver Mark Falkenmark og kollegene i en ny rapport fra Stockholm International Water Institute (SIWI).

«Det vil være akkurat være nok vann hvis andelen av mat fra dyr reduseres til fem prosent av det totale antalle kaloriere som blir fortært», skriver forskerne. I tilegg må man bøte på det store vannerunderskuddet med en bedre distribusjon av mat.

Advarer mot matkrise Advarslen kommer samtidig som Oxfam og FN advarer mot en ny matkrise i løpet av fem år. Prisene på korn og hvete har stiget med nesten 50 prosent på det internasjonale markedet siden juni, skriver The Guardian. Bakgrunnen er en alvorlig tørke i USA og Russland, og for lite monsun-regn i Asia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer