Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Om noen år kan du bli tvunget til å velge grønt

Forskere advarer mot internasjonal matvarkrise. I framtiden kan vi alle bli tvunget til å bli vegetarianere, hevder ny rapport.

- MÅ FORANDRE DIETTEN: I framtiden må vi forandre dietten dramatisk de neste 40 åra hvis vi skal unngå en katastrofal matmangel, advarer verdens fremste vann-forskere. Det skriver den britiske avisa The Guardian.
- MÅ FORANDRE DIETTEN: I framtiden må vi forandre dietten dramatisk de neste 40 åra hvis vi skal unngå en katastrofal matmangel, advarer verdens fremste vann-forskere. Det skriver den britiske avisa The Guardian. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I framtiden må vi forandre dietten dramatisk de neste 40 åra hvis vi skal unngå en katastrofal matmangel, advarer verdens fremste vann-forskere. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

I dag får verdens befolkning 40 prosent av proteinene fra mat lagd av dyr. Siden verdens befolkning er forventet å øke med to milliarder innen 2050, må andelen animalsk mat reduseres til fem prosent, ifølge forskerne.

Les rapporten her (pdf)!

Ni milliarder munner «Hvis vi legger vestens produksjon av mat til grunn, vil det ikke være nok tilgjengelig vann til å produsere mat til de forventede ni milliarder menneskene», skriver Mark Falkenmark og kollegene i en ny rapport fra Stockholm International Water Institute (SIWI).

«Det vil være akkurat være nok vann hvis andelen av mat fra dyr reduseres til fem prosent av det totale antalle kaloriere som blir fortært», skriver forskerne. I tilegg må man bøte på det store vannerunderskuddet med en bedre distribusjon av mat.

Advarer mot matkrise Advarslen kommer samtidig som Oxfam og FN advarer mot en ny matkrise i løpet av fem år. Prisene på korn og hvete har stiget med nesten 50 prosent på det internasjonale markedet siden juni, skriver The Guardian. Bakgrunnen er en alvorlig tørke i USA og Russland, og for lite monsun-regn i Asia.

FRA DYR: I dag får verdens befolkning 40 prosent av proteinene fra mat lagd av dyr. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET
FRA DYR: I dag får verdens befolkning 40 prosent av proteinene fra mat lagd av dyr. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET Vis mer

Allerede er det stor matmangel blant 18 millioner mennesker i Sahel, som utgjør det tørre savannebeltet rundt Sahara-ørkenen.

Oxfam har advart om at de stigende matvareprisene vil ha katastrofale følger for flere utviklingsland som er avhengig av å importere mat. Dette gjeler blant annet land i Latin-Amerika, Nord-Afrika og Midtøsten.

Forrige gang det var matvarekrise førte det i 2008 til opptøyer i 28 land.

Flere må bli vegetarianere Alternativet kan bli å få flere til å velge en vegetariansk diett, ifølge forskerne. Dermed vil man øke tilgangen til vann, som man kan bruke til å produsere mer mat.

Mat fra dyr bruker ti ganger mer vann enn en vegeatariansk diett. En tredjedel av all dyrket mark blir i dag brukt til å produsere for til dyr.

- MÅ REDUSERES: «Det vil være akkurat være nok vann hvis andelen av mat fra dyr reduseres til fem prosent av det totale antalle kaloriere som blir fortært», skriver forskerne. Foto: SIGURD FANDANGO/DAGBLADET
- MÅ REDUSERES: «Det vil være akkurat være nok vann hvis andelen av mat fra dyr reduseres til fem prosent av det totale antalle kaloriere som blir fortært», skriver forskerne. Foto: SIGURD FANDANGO/DAGBLADET Vis mer

«Ni hundre millioner mennesker går i dag sultne, og to milliarder mennesker lider av feilnæring», peker forskerne på.

- GIR MER MAT: Alternativet kan bli å få flere til å velge en vegetariansk diett, ifølge forskerne. Dermed vil man øke tilgangen til vann, som man kan bruke til å produsere mer mat.
- GIR MER MAT: Alternativet kan bli å få flere til å velge en vegetariansk diett, ifølge forskerne. Dermed vil man øke tilgangen til vann, som man kan bruke til å produsere mer mat. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media