Oslo-skolen:

Om sjokkavgangen: - Forstår hvorfor

En tikkende bombe lå på pulten til Inga Marte Thorkildsen da hun overraskende trakk seg som skolebyråd, ifølge opposisjonen. De mener SV-toppen feilinformerte bystyret i saken om en voldsutsatt lærer, og at detaljene snart ville komme ut. Thorkildsen avviser påstandene.

GIKK AV: Inga Marte Thorkildsen (SV) har gitt seg som skolebyråd. Avgangen knyttes av opposisjonen opp mot saken til en voldsutsatt lærer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GIKK AV: Inga Marte Thorkildsen (SV) har gitt seg som skolebyråd. Avgangen knyttes av opposisjonen opp mot saken til en voldsutsatt lærer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå skjønner jeg mer om hvorfor byråd Inga Marte Thorkildsen valgte å trekke seg, sier Høyres Mehmet Kaan Inan til Dagbladet.

Det slo ned som ei bombe da SV-topp Inga Marte Thorkildsen trakk seg som skolebyråd i Oslo denne uka. Årsaken til avgangen er ukjent.

Dagbladet kan nå kaste lys over omstendigheter som fant sted kort tid opp mot Thorkildsens avgang. Oslo Høyre mener disse var utslagsgivende for at Thorkildsen overrasket alle og gikk av.

Selv benekter den tidligere byråden, og hennes etterfølger, noen sammenheng.

En voldsutsatt lærer

Kort tid før hun gikk av fikk Thorkildsen skriftlig spørsmål fra bystyret rundt Clemens Saers-saken.

Læreren Clemens Saers ble stygt skadet av en elev i Oslo-skolen, og har gått til sak mot kommunen. Saers har tapt både i lagmannsretten og i tingretten. Anken hans til Høyesterett ble avvist.

I bystyret har mange likevel hatt sympati med Saers, og 13. mai 2020 tok bystyret stilling til et forslag om å betale saksomkostningene hans, samt å beklage situasjonen han sto i.

Forslaget ble nedstemt etter at Inga Marte Thorkildsen forsikret om at kommunen hadde gjort alt i sin makt for å finne en «minnelig løsning» med Saers, men at han hadde gjort dette umulig.

Ifølge Aftenposten bygget avslaget på en skriftlig uttalelse fra Thorkildsen. Dagbladet har fått tilgang på uttalelsen som i dag hevdes å ha villedet bystyret.

«I den konkrete saken om Saers er det slik at Oslo kommune har forsøkt å finne fram til løsninger underveis. Saers har fått erstattet sitt økonomiske tap fullt ut etter loven, herunder yrkesskadeerstatning gjennom arbeidsgivers pensjonsordning. Han har også fått oppreisning fra den som skadet ham. Kommunen har forsøkt å komme til en minnelig løsning med Saers, men han avbrøt forhandlingene i forkant av behandlingen i lagmannsretten», heter det i dokumentet Dagbladet har fått tilgang på.

KRITISK: Mehmet Kaan Inan i Oslo Høyre mener Inga Marte Thorkildsen feilinformerte bystyret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Mehmet Kaan Inan i Oslo Høyre mener Inga Marte Thorkildsen feilinformerte bystyret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Minnelig løsning: 150 000

I tida før hun gikk av lå det spørsmål om Clemens Saers-saken på pulten til Thorkildsen.

Mehmet Inan Kaan (H) ba blant annet om å få vite eksakt hva den minnelige løsningen Thorkildsen viste til besto av.

Fredag kveld ga Thorkildsens etterfølger, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), klarhet i tilbudet: Clemens Saers hadde 1,7 millioner i advokatutgifter, og ble tilbudt 150 000 kroner av kommunen, samt seks måneders lønn uten arbeidsplikt.

I tillegg ble det foreslått at han skulle slutte i jobben to uker seinere.

- Feilinformasjon

Mehmet Kaan Inan mener dette viser at Thorkildsen feilinformerte bystyret. Han mener 150 000 kroner, og oppsigelse, ikke kan kalles en «minnelig løsning» når utgiftene er 1,7 millioner.

- Dette er informasjon som vi politikere i bystyret burde hatt da vi stemte over saken. Jeg mener at det vi vedtok baserer seg på feilinformasjon. Her er det helt klart informasjon vi fikk da vi stemte over saken som ikke stemte, sier Mehmet Kaan Inan til Dagbladet.

- At Saers fikk tilbud om 150 000 kroner og tilbudet om å slutte i jobben 16 dager etterpå, er helt urovekkende oppførsel fra kommunen som arbeidsgiver. Jeg forstår godt hvorfor Saers mente at bystyret ble villedet av byrådet da vi stemte over saken. Og jeg forstår godt hvorfor Saers takket nei til dette tilbudet - som er et skambud, sier Kaan Inan.

Avviser påstandene

Både Inga Marte Thorkildsen og etterfølgeren hennes avviser at detaljene i Clemens Saers-saken var årsaken til at førstnevnte gikk av så brått.

- Selvfølgelig har ikke dette noe med skiftet vårt å gjøre. Som byråd går man alltid på dagen, med mindre det er et valg som avgjør skiftet. Vi bestemte oss for dette etter valget, nærmere bestemt fredag for to uker siden. Men vi fastsatte ingen dato før vi visste når det kunne la seg gjøre praktisk. Vi trengte en ny gruppeleder etter Sunniva. For øvrig har ikke jeg vært inne i detaljene i Saers-saken. Dette har vært håndtert av kommunaldirektør i samråd med kommuneadvokaten. Verken jeg eller byrådet var tett på, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Holmås Eidsvoll sier det samme:

- Saers-saken var ikke en del av samtalene vi hadde da Inga Marte og jeg ble enige om at vi skulle gjøre et skifte nå. Så det kan jeg avkrefte. Jeg beklager sterkt det Saers ble utsatt for, som også Utdanningsetaten har gjort. Det Clemens Saers har blitt utsatt for er svært alvorlig og noe vi ikke kan akseptere at ansatte skal oppleve. Det skal være trygt for alle å gå på jobb i skolen, og dette jobber vi kontinuerlig for å ivareta. Det har hele tiden vært Utdanningsetaten som har vært part i denne saken og gjennomført forhandlinger om forlik. Men det er ikke korrekt fremstilt at Saers kun ble tilbudt 150 000 kroner. Han ble i tillegg tilbudt seks måneders lønn, uten arbeidsplikt, sier den nye skolebyråden i Oslo.

Lønnsfesten i Oslo-skolen

Dagbladet har tidligere avdekket den såkalte lønnsfesten i Oslo-skolen, hvor en hel rekke direktører fikk store lønnshopp.

Dagbladet har også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching.Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Dagbladet har også vist, gjennom tilgang på SMS-er mellom Thorkildsen og skolesjef Marte Gerhardsen, at de to fryktet lærerstreik etter Dagbladets avsløringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer