FRYKTET: M23-opprørere feirer at de har tatt kontroll over storbyen Goma i november i fjor. I det sørøstlige Katanga har antall mennesker på flukt blitt femdoblet til 316 000, og i Nord-Kivu er 500 000 på flukt fra kamper mellom hæren og M23-opprørerne. Foto: Phil Moore / AFP / NTB Scanpix
FRYKTET: M23-opprørere feirer at de har tatt kontroll over storbyen Goma i november i fjor. I det sørøstlige Katanga har antall mennesker på flukt blitt femdoblet til 316 000, og i Nord-Kivu er 500 000 på flukt fra kamper mellom hæren og M23-opprørerne. Foto: Phil Moore / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Om vi hadde orientert nødhjelp ut fra norske fanger, ville vi ikke bli tatt på alvor

Daglig leder i Regnskogfondet påpeker: Nødhjelp handler om å hjelpe fattige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har reist til Kongo, blant annet for ta opp saken til dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French - og for å diskutere de norske regnskogmidlene.

Daglig leder Dag Hareide i Regnskogfondet påpeker at man i debatten om de to fangene i Kongo må styre unne misforståelser angående nødhjelpen Norge har gitt til landet.

- Om vi skulle orientere vår nødhjelp ut i fra norske fanger i utlandet, ville vi ikke ha blitt tatt på alvor, sier Hareide til Dagbladet.

Klodens fattigste Han sier at nødhjelp handler om å støtte noen av klodens fattigste mennesker.

- Det er 40 millioner mennesker i Kongo som er avhengig av regnskogen, det handler om å hjelpe dem. Regnskogpengene går ikke til trærne, men til folk, sier Hareide.

Hareide presiserer at han tror at Solhjell opptrer greit i møtet med kongolesiske myndigheter, og at regnskogpengene ikke går til å kjøpe fri Moland og French.

- Det er brukt flere spaltemeter på disse to gutta enn de fem millioner menneskene som døde av sult og krig, sier Hareide.

Desperat behov Ifølge NTB er det 2,7 millioner mennesker på flukt i Kongo. I det sørøstlige Katanga har antall mennesker på flukt blitt femdoblet til 316 000, og i Nord-Kivu er 500 000 på flukt fra kamper mellom hæren og M23-opprørerne. FN sendte tidligere denne måneden ut en appell om nesten 900 millioner dollar til mat og medisiner til millioner av mennesker i Kongo.

Pengene skal dekke de umiddelbare behovene til 3,9 millioner mennesker, de fleste i det krigsherjede Øst-Kongo, sier FNs kontor for humanitær hjelp (OCHA), ifølge NTB.

Selv om FN trenger stadig mer penger til en stadig mer kritisk situasjon i Kongo, har de internasjonale bidragene sunket de siste årene.

I 2012 led over 2 millioner barn av akutt feilernæring, og rundt 3,6 millioner mennesker mottok matvarehjelp.

Ingen løfter I ettermiddag har Solhjell møtt og diskutert Kongo-saken med visestatsminister Daniel Mukoko Samba og finansminister Patrice Kitebi - men uten at de kongolesiske ministrene ga noen løfter, opplyste Solhjell til Dagbladet etter at møtene var over i ettermiddag.

- De kjenner godt til saken. men jeg fikk ingen løfter, annet enn at de uttrykte forståelse for at dette er en viktig sak i forholdet mellom Norge og Kongo. De gir ingen løfter om løsninger i saken eller om hva som nå skal skje videre, sier  miljøvernministeren.

Lørdag møtte Solhjell miljøvernminister Bavon N´Sa Mputu - og tok der opp at Norge siden 2009 har bevilget 213 millioner til Kongo til regnskogformål. 70 millioner er utbetalt til ulike mottakere, og mer penger kan være på vei.

Dagbladet vet at UD vurderer kongolesiske forhåpninger om store penger som en av de største bremseklossene i arbeidet med å løse saken.

Kritikk Selv om Solhjell har vært helt klar på at Kongo-saken og bistandspengene ikke bør settes i sammenheng, uttalte leder av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Elisabeth Løland, i formiddag at hun slett ikke var fornøyd med Solhjells uttalelser om Kongo-turen:

EKSTREM FATTIGDOM: Dette bildet er tatt i Kanuyaruchinya-leiren i Øst-Kongo - en flyktningeleir for folk som er drevet på flukt i sitt eget land, grunnet de langvarige urolighetene øst i Kongo. Ifølge NTB er det 2,7 millioner mennesker på flukt i Kongo. Foto: Aurelie Baumel / Leger uten grenser / AFP / NTB Scanpix
EKSTREM FATTIGDOM: Dette bildet er tatt i Kanuyaruchinya-leiren i Øst-Kongo - en flyktningeleir for folk som er drevet på flukt i sitt eget land, grunnet de langvarige urolighetene øst i Kongo. Ifølge NTB er det 2,7 millioner mennesker på flukt i Kongo. Foto: Aurelie Baumel / Leger uten grenser / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Bistand skal gå til å hjelpe fattige ut av fattigdom, ikke hjelpe nordmenn ut av fengsel, sa hun til Dagbladet i formiddag.

Løland er kritisk til koblingen mellom nettopp bistandspenger og de diplomatiske forhandlingene for å gjøre noe med fengselssituasjonen til Moland og French.

- Bistandspenger er ikke et pressmiddel, sa Løland.

- TIL MENNESKER, IKKE TRÆR: Dag Hareide, daglig leder i Regnskogfondet, sier at Norge ikke ville ha blitt tatt på alvor om vi hadde orientert nødhjelp ut i fra hvilke land nordmenn sitter fengslet i. Foto: Espen Røst/Dagbladet
- TIL MENNESKER, IKKE TRÆR: Dag Hareide, daglig leder i Regnskogfondet, sier at Norge ikke ville ha blitt tatt på alvor om vi hadde orientert nødhjelp ut i fra hvilke land nordmenn sitter fengslet i. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer