ETTERLYST: Rettspsykiater Synne Sørheim har utredet 36-åringen som har tatt livet av Camilla Olsen (32) i fjor sommer uten å møte ham. I dag møtte hun heller ikke opp i Follo tingrett, og retten har nå tatt en pause for å søke henne opp. Sørheim utreder Anders Behring Breivik sammen med Torgeir Husby. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
ETTERLYST: Rettspsykiater Synne Sørheim har utredet 36-åringen som har tatt livet av Camilla Olsen (32) i fjor sommer uten å møte ham. I dag møtte hun heller ikke opp i Follo tingrett, og retten har nå tatt en pause for å søke henne opp. Sørheim utreder Anders Behring Breivik sammen med Torgeir Husby. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- Om vi så skal etterlyse henne via Interpol, så skal vi få fatt i henne

Synne Sørheim får beskjed om å pelle seg på første fly. Stor irritasjon i Follo tingrett fordi Breivik-psykiater ikke møter opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKI (Dagbladet): I dag startet rettsaken mot en 37 år gammel fransk statsborger for drapet på småbarnsmoren Camilla Samira Olsen (32).

Hun ble stukket og kuttet med kniv minst 21 ganger, og drept i hjemmet sitt på Trollåsen i Oppegård i fjor sommer.

Men etter en time er saken utsatt. Retten forsøker nå intenst å nå rettspsykiater Synne Sørheim.

Sørheim, som også utreder Anders Behring Breivik, var ikke tilstede i Follo tingrett i dag trass i at hun er stevnet for retten og plikter å møte.

- Om man så skal etterlyse henne via Interpol, så skal man få fatt i henne, sier 36-åringens forsvarer, Tor Erling Staff.

- Jeg synes retten bør pålegge henne å ta første fly hit. Det er her i Follo tingrett hun har akseptert oppdraget, og vi må få fatt i henne.

Både aktor, forsvarer og bistandsadvokat har forsøkt å komme i kontakt med Sørheim uten hell.

- Må være tilstede Aktor Kristian Nicolaisen ba om å utsette saken nettopp fordi Sørheim ikke er tilstede og fordi hun har konkludert med at den tiltalte 36-åringen er sinnssyk - uten å ha møtt ham.

Dette strider i mot konklusjonen til den andre rettspsykiateren i saken, Pål Abrahamsen. Han har møtt den tiltalte, og konstanterer at mannen ikke var psykotisk da han drepte Olsen, og at han heller ikke er psykotisk nå.

Nicolaisen sier at han har forsøkt å nå Sørheim ved flere anledninger uten hell.

Forsvarer Tor Erling Straff og bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen motsatte seg en utsettelse av saken på grunn av belastningen for den tiltalte og familien til Olsen, men ba heller om en pause til man får tak i Sørheim.

PAUSE I RETTEN: Camilla Samira Olsen ble drept i fjor sommer. I dag startet rettsaken mot hennes tidligere samboer, som står tiltalt for drapet, men retten har nå pause fordi man ikke får tak i rettssakkyndige Synne Sørheim. Foto: Privat
PAUSE I RETTEN: Camilla Samira Olsen ble drept i fjor sommer. I dag startet rettsaken mot hennes tidligere samboer, som står tiltalt for drapet, men retten har nå pause fordi man ikke får tak i rettssakkyndige Synne Sørheim. Foto: Privat Vis mer

Siden hun ikke har møtt den drapssiktede mener bistandsadvokat Larsen det er et poeng at Sørheim observerer mannen i retten.

- Hun må være her for at vi skal få gjennomført forhandlingene. Det som bekymrer meg er at konklusjonen til Sørheim er trukket uten å snakke med noen - det er betydelige svakheter i hennes vurdering. Siden har ikke snakket med noen, men bare basert seg på politiavhør, bør hun iallefall høre vitnene som møtte mannen før han begikk drapet.

Om mannen anses for å være utilregnelig vil det ha betydning for erstatningsspørsmålet, påpeker Larsen. Også hun har forsøkt å ringe Sørheim uten å komme igjennom.

- Pelle seg på første fly Da Sørheim aksepterte stevningen i saken 22. september oppga hun at hun fra 1. oktober ville være bosatt til Johannesburg i Sør-Afrika, men at hun kan nås på telefon. Dette er ikke god nok unnskyldning for å utebli mener både Staff og Larsen.

- Jeg har fått noen fra mitt kontor til å sjekke opp: det går fire avganger fra Johannesburg til Oslo som kan få Sørheim til retten innen i morgen, sier Staff.

- Forøvrig vet vi også at Synne Sørheim jevnlig tar på seg oppdrag selv om hun bor i Sør-Afrika, sier Larsen.

Heller ikke aktor var nådig i sin oppfordring til Sørheim:

- For å si det litt enkelt: hun bør pelle seg på første fly, sier aktor Nikolaisen.

Han har nå ansvar for å finne Sørheim, og få henne i retten, og forsøker nå å nå Sørheim på hennes hjemmkontor i Sør-Afrika hvor hun skal være opptatt med Breivik-saken.

IRRITERTE:  Aktor Kristian Nicolaisen og forsvarer Tor Erling Staff er irriterte på psykiater Synne Sørheim fordi hun ikke møter opp i retten. Foto: Marie Melgård
IRRITERTE: Aktor Kristian Nicolaisen og forsvarer Tor Erling Staff er irriterte på psykiater Synne Sørheim fordi hun ikke møter opp i retten. Foto: Marie Melgård Vis mer