- FORBEREDT PÅ REAKSJONER: Jonas Gahr Støre er forberedt på reaksjoner, men vil ikke beklage Nobelkomiteens prisutdeling overfor kineserne. Foto: Jacques Hvistendahl
- FORBEREDT PÅ REAKSJONER: Jonas Gahr Støre er forberedt på reaksjoner, men vil ikke beklage Nobelkomiteens prisutdeling overfor kineserne. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

«Om vi svetter i UD nå? Neida»

UD-rådgiver twitret etter nyheten om fredsprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Om vi svetter i UD nå? Neida».

Dette var den første Twitter-reaksjonen til politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Arvinn Gadgil, etter nyheten om at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo får Nobels fredspris.


Presset komitéen
Utenriksminister Jonas Gahr Støre og norske myndigheter har bygget opp et godt forhold til Kina, og er blant annet i ferd med å dra i land en frihandelsavtale mellom de to landene. Dersom avtalen blir underskrevet før året er omme, vil Norge bli det første europeiske landet med en slik avtale.
På Twitter-meldinga fra Gadgil kan det se ut til at i hvert fall enkelte i departementet nå bekymrer seg for samarbeidsklimaet.

Det kan det være grunn til. Kinesisk UD sier nå ifølge NTB at tildelingen kan skade forholdet.

Kinesiske myndigheter har dømt litteraturkritikeren til 11 års fengsel for undergravende virksomhet, og skal ifølge NRK ha forsøkt å presse den norske nobelkomiteen til å ikke gi Liu Xiaobo prisen.

— Dette ville slå an helt gale strenger i forholdet Norge og Kina, det ville bli sett på som en uvennlig handling, sa viseutenriksminister Fu Ying, ifølge Lundestad i et møte i den kinesiske ambasasden. Kinesiske myndighetspersoner har kommet med lignende utsagn tidligere.

Støre sier ikke unnskyld Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil overfor NTB ikke spekulere i hvilke konsekvenser tildelingen av fredsprisen vil ha for forholdet mellom Norge og Kina, men sier at han er forberedt på at det kan kommer reaksjoner. Han poengterer at Nobelkomiteen står helt uavhengig av norske myndigheter. — Dette har vi formidlet til Kina i årevis og helt opp til den siste dag. Det er ingen grunn til å reagere overfor Norge som land, og vi har ikke noe ansvar for å be om unnskyldning for det arbeidet komiteen gjør, sier Støre. Sammen med statsminister Jens Stoltenberg hyller han Liu for hans kamp for menneskerettigheter i Kina og sier han «inngår blant de verdige» i rekken av dem som har fått Nobels fredspris.
I et intervju med Dagbladet onsdag nekter den kinesiske viseutenriksministeren for å ha presset Norge, og sier hun ikke kan huske å ha møtte Nobeldirektør Geir Lundestad.

Nobelkomitéen har fastslått flere ganger at de ikke lar seg presse.