Omagh-bomben en beklagelig effekt av fredsavtalen

- Bombeattentatet som drepte 28 mennesker i Omagh lørdag, er meget tragisk og hensynsløst, men dessverre en effekt av fredsavtalen for Nord-Irland, sier professor i statsvitenskap, William Lafferty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lafferty, som er en av Norges fremste kjennere av nordirske forhold, sier at man dessverre må regne med slike hendelser, som den i Omagh lørdag og episoden i Bambridge for to uker siden, der 35 personer ble såret i en bombeeksplosjon. Den hendelsen har en utbrytergruppe fra IRA, som kaller seg Det virkelige IRA, tatt ansvaret for.

IRA forbildet

- Det er ikke sikkert at det er denne utbrytergruppen som står bak lørdagens bombeattentat. Det er faktisk tre ekstreme grupper som alle kan ha gjort det. Forholdet er at da fredsavtalen var et faktum, ble disse gruppene marginalisert enda mer og følte seg skjøvet ut av det politiske bildet. De er helt uforsonende til fredsavtalen, og vil gjerne ta opp «arven» der IRA har forlatt den, sier Lafferty.

Sinn Fein fordømmer

Som antatt av Nord-Irland-eksperter var IRAs politiske overbygning, Sinn Fein, raskt ute med å fordømme lørdagens bombeattentat.

- Det store spørsmålet er nå hva protestantene vil gjøre. Det er ikke tvil om at det kan komme til en eller annen form for gjengjeldelse. Men hvis ledelsen i Unionist-partiet blir overbevist om at det er en eller annen mindre, ekstrem gruppe som står bak, er det mulig at det ikke blir noen aksjon fra protestantisk side, sier professor William Lafferty til NTB.

(NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer