SKJEDDE I SENTRUM: Omar Klekel (27) viser fram stedet hvor han ble angrepet, like ved Match i Mandal sentrum. Foto: Signe Marie Rølland/Lindesnes Avis.
SKJEDDE I SENTRUM: Omar Klekel (27) viser fram stedet hvor han ble angrepet, like ved Match i Mandal sentrum. Foto: Signe Marie Rølland/Lindesnes Avis.Vis mer

Omar (27) endte på sykehus etter skambank på åpen gate: - De sa ting som «Hvorfor er du i landet vårt?»

Politiet etterforsker mulig rasismevold etter to tilsynelatende uprovoserte angrep mot utenlandske menn på samme natt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den alvorlige hendelsen skjedde natt til torsdag forrige uke i sentrum av sørlandsbyen Mandal.

Omar Klekel (27) og hans venn Ali var på vei hjem etter å ha gått en tur på kveldstid.

Plutselig begynte en gjeng å rope etter dem.

SKADET: Omar Klekel sier han fortsatt har smerter etter volden han ble utsatt for. Her er han fotografert på sykehuset. Foto: Privat. 
SKADET: Omar Klekel sier han fortsatt har smerter etter volden han ble utsatt for. Her er han fotografert på sykehuset. Foto: Privat.  Vis mer

- De sa ting som "Hvorfor er du i landet vårt?" og "Du bør kastes ut". Jeg sa til Ali at vi bare skulle gå videre, og at vi ikke var interessert i bråk, forteller Omar til Dagbladet via en tolk.

Deretter skal han ha blitt angrepet - angivelig helt umotivert. Saken ble først omtalt av Lindesnes Avis.

- En mann la armen rundt nakken min og slo meg i ansiktet. En annen begynte å sparke. En tredje filmet, mens en jente sto og lo av situasjonen. De stanset ikke før min venn Ali sa at han ville ringte politiet, og tok opp telefonen. Da løp de, forklarer han.

Han husker lite av hva som skjedde etterpå, men sier han våknet opp på sykehuset i Kristiansand, hvor han var innlagt fram til lørdag.

- Sliter med å sove

Nå er han utskrevet, men han har fortsatt vondt etter hendelsen.

- Smertene er i ferd med å gå over, men fortsatt kommer det litt blod når jeg tisser. Jeg har også problemer med å sove fordi jeg ikke klarer å føle meg trygg. Huset jeg bor i vender ut mot veien, og jeg er redd at noen skal knuse ruta og bryte seg inn, sier han til Dagbladet via tolken.

PÅ SYKEHUS: Omar Klekel på sykehus, hvor han ble liggende i to døgn. Foto: privat. 
PÅ SYKEHUS: Omar Klekel på sykehus, hvor han ble liggende i to døgn. Foto: privat.  Vis mer

27-åringen kom til Norge fra Irak for ni måneder siden, og har bodd i Mandal i fire av dem. Før det har han flyktet gjennom Europa til fots, og overlevd en strabasiøs båttur over Middelhavet.

I Irak skal han etter egen forklaring ha sittet i fengsel i tre år. Der ble han jevnlig utsatt for vold.

- Da dette skjedde, kom alle minnene tilbake fra fengselet tilbake til meg. Jeg kom hit fordi jeg hadde en drøm om å drive med musikk og kanskje studere noe, men nå føles det som om alt er ødelagt, sier han.

To episoder

Voldsepisoden mot Klekel er ikke den eneste i Mandal sentrum natt til torsdag. Omtrent samtidig ble en mann av utenlandsk opprinnelse også julet opp på et annet sted i sentrum av byen.

Ifølge politiadvokat Hellek Rue skal de antatte gjerningspersonene ha ropt rasistiske ting til denne mannen også.

To menn er pågrepet og siktet for kroppskrenkelse og grov kroppskrenkelse i voldsepisodene, som politiet mener at har skjedd uavhengig av hverandre.

- Det er to hendelser to forskjellige steder i sentrum på samme tid. Vi har pågrepet en mann i 30-årene i den ene saken og en mann i 20-årene i den andre. Ingen av dem har erkjent straffskyld, sier Rue til Dagbladet.

Han er forsiktig med å røpe detaljer fra etterforskningen, men opplyser at den eldste av de siktede mennene er en kjenning av politiet.

Nekter

- De nekter for å ha gjort det, men ut fra vitneobservasjoner som er gjort, mener vi det var skjellig grunn til å gå til pågripelse av disse to, sier han.

Politiadvokaten understreker at saken er under etterforskning, men sier de så langt ikke har noen grunn til å mistro Klekels forklaring.

Han bekrefter at rasismevold er en av teoriene de etterforsker, og sier de tar saken på alvor.

- Dette er alvorlig fordi det framstår som umotivert og rasistisk motivert, sier han.

- Det skal angivelig eksistere en video av voldsepisoden mot Klekel?

- Vi har fått samme opplysninger gjennom forklaringer, men har ikke fått inn noen video i forbindelse med saken så langt.

Politiet leter fortsatt etter flere mulige gjerningsmenn, og opplyser at de to som er siktet så langt ikke har fått oppnevnt forsvarere.