AVHØRT I SMERTER: Omar Deghayes, opprinnelig fra Libya, er et av ofrene for det som framstår som en svært brutal torturpolitikk i Storbritannia. Han satt fanget på Guantánamo, men er i dag en fri mann. Foto: AFP/Shaun Curry/Scanpix
AVHØRT I SMERTER: Omar Deghayes, opprinnelig fra Libya, er et av ofrene for det som framstår som en svært brutal torturpolitikk i Storbritannia. Han satt fanget på Guantánamo, men er i dag en fri mann. Foto: AFP/Shaun Curry/ScanpixVis mer

Omar ble avhørt mens han hadde kraftige indre blødninger

- Slik er britenes «virkelige» tortur-policy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hvor involvert var egentlig Tony Blairs regjering i tortur av fanger tatt i «krigen mot terror»?

The Guardian oppgir å langt på vei gi et svar på spørsmålet i dag.

Avisa har fått tilgang til omfattende etterretnings-
dokumentasjon som skal vise britenes reelle holdninger til de brutale avhørsmetodene.

Blødninger Fangen Omar Deghayes ble avhørt samtidig som han hadde kraftige, interne blødninger og ble holdt i smertefulle stillinger.

«Holder han fast på sin versjon, eller bare gir oss noen små, nye drypp, må vi bare la ting gå som de går,» skriver etterretningsoffiseren med ansvar for Deghayes.

Omar Deghayes er aldri dømt for noe. Han satt på Guantánamo uten lov og dom.

Og britisk UD avgjorde i 2002 at å overføre britiske statsborgere til fangeleiren på Guantánamo var det foretrukne alternativet, samtidig som myndighetene også skal ha forhindret konsulæravdelingen i britisk UD med å bistå en britisk statsborger i Zambia for å forhindre ham i å returnere til Storbritannia.

- Mønsteret sprekker Også han ble etter episoden overført til Guantánamo, samtidig som det i Guardians dokumentasjon kommer klart fram at slike episoder ikke var ment for offentligheten, som skulle forledes til å tro at alle briter i utlandet ble godt tatt vare på.

«Mønsteret med at det tar tid å bekrefte identiteten deres er i ferd med å sprekke,» advarer MI5.

Britiske myndigheter grep også inn i forhold til fanger på Guantánamo for å hindre at de fikk normal, juridisk bistand.

Og MI5-agentene kan ifølge dokumentasjonen fra sine overordnede ta det helt med ro når de avhører terrormistenkte. Det betyr ingen fare for dem, om al-Qaida-mistenkte blir skadd i avhør.

Her kan du lese dokumentene i sin helhet.

Hemmelig Det britiske parlamentet skal nå granske landets deltagelse ved USAs side i «krigen mot terror». Foreløpig er det kun et lite mindretall av dokumentasjonen som er lekket ut.

Det er knyttet enorm spenning til hva som skjuler seg i den resterende dokumentasjonen, samtidig som statsminister David Cameron gir uttrykk for å ikke ønske flere lekkasjer som dagens Guardian-oppslag:

- La oss være helt ærlige, sier Cameron.

- Det er ikke mulig å gjennomføre en helt åpen granskning i noe som er hemmelig i sin natur. Etterretningsmateriale som kommer granskerne i hende vil ikke bli offentliggjort.

• Les Dagbladets dekning av Guantánamo-leiren her.

-HEMMELIG: David Cameron ønsker ikke lekkasjer fra torturetterforskningen. Foto: AFP/Ben Stansall/Scanpix
-HEMMELIG: David Cameron ønsker ikke lekkasjer fra torturetterforskningen. Foto: AFP/Ben Stansall/Scanpix Vis mer