- Omar flyktet på motorsykkel

Det var skuffelse å spore både hos amerikanerne og i den afghanske regjeringen da alle Taliban-soldatene i Baghran-området overga seg uten at mulla Omar var blant dem, slik etterretningstjenesten i Kandahar hadde hevdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge etterretningssjefen i Kandahar, Haji Gullalai, skal han ha kommet seg unna på motorsykkel.

Talsmannen for det afghanske utenriksdepartementet, Omad Samad, sa i går at det var riktig at mulla Omar hadde kommet seg unna.

Underlig

- Jeg har lest rapporter om at han flyktet på en motorsykkel.

- Det høres underlig ut, men spørsmålet er ikke om han dro med en motorsykkel eller et esel. Vi tror at all publisitet rundt at han oppholdt seg i Baghran de siste dagene, gjorde at det var utenkelig at han ville bli værende der, sa Samad.

Amerikanerne har internert Talibans Pakistan-ambassadør, og har fått utlevert en av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere, mannen som ledet al-Qaidas treningsleirer i Afghanistan.

Taliban-regimets ambassadør i Pakistan, mulla Abdul Salem Zaeef, ble kjent for hele verden etter at han ble regimets ansikt og stemme utad etter at amerikanerne angrep Afghanistan.

Han ble tidlig i går deportert fra Pakistan.

Avslått

Hans søknad om politisk asyl ble avslått. Mulla Zaeef er den Taliban-tjenestemannen som har høyest rang av de 307 som nå holdes i forvaring av amerikanske styrker i Afghanistan. Det er ikke kjent om han ble utlevert direkte til amerikanerne fra pakistansk politi, eller om amerikanerne tok ham etter at han hadde krysset grensa til Afghanistan.