MASSEDRAPSMANN: Omar Mateen (29) er pekt ut som massedrapsmannen som tok 49 liv på homseklubben Pulse i Orlando. Foto: Privat / Myspace / Reuters / NTB Scanpix
MASSEDRAPSMANN: Omar Mateen (29) er pekt ut som massedrapsmannen som tok 49 liv på homseklubben Pulse i Orlando. Foto: Privat / Myspace / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Omar Mateen til 911: - Jeg er i Orlando, og jeg står bak skytingen

Lydopptak publisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI har nå publisert lydopptak fra samtalene den utpekte massedrapsmannen Omar Mateen (29) hadde med nødsentralen (911) natt til søndag. I tillegg har de offentliggjort samtaler mellom 29-åringen og politiets forhandlere.

- Jeg er i Orlando nå, og jeg står bak skytingen, sier Mateen i en av samtalene, referert av nyhetsbyrået AP.

I en samtale med politiets forhandler forteller han at han har et kjøretøy med ei bombe utenfor nattklubben Pulse, og at han akter å feste eksplosiver til gisler, ifølge Reuters.

- Bombevest

Mateen hadde tre samtaler med forhandlerne. Ifølge Washington Post identifiserer han seg som en «islamsk soldat» og krever at USA slutter å bombe Syria og Irak.

Forhandleren spør hva Mateen har gjort.

- Du vet allerede hva jeg har gjort, sier 29-åringen.

Mateen sier han har en bombevest av «typen de brukte i Frankrike».

- I løpet av de neste dagene vil dere få se mer av denne typen handlinger, avslutter han.

Drepte 49

Mateen tok livet av 49 mennesker og såret 50 da han natt til søndag åpnet ild blant flere hundre gjester på den populære homseklubben. Han tok også et 30-tall gisler.

Etter tre timer ble Mateen drept av politiet inne i klubben. I mellomtida hadde han altså ringt gjentatte ganger til 911.

FBI opplyser ifølge Washington Post at de ønsker å gi publikum mer innsikt i hva som skjedde inne i Pulse under angrepet. Store deler av samtalene forblir imidlertid upublisert.

DE OMKONE: Omar Mateen drepte 49 personer på nattklubben «Pulse» i Orlando. Her er alle de omkomne. Foto/video: CNN/AP/Scanpix Vis mer

Ifølge FBI-direktør James Comey fant tre samtaler mellom Mateen og 911 sted. Den første skjedde en halvtime etter at han begynte å skyte, men han la på. En stund seinere ringte han opp igjen og la på igjen. Denne gangen ringte operatøren tilbake.

FBI går ut fra at at alle samtalene ble foretatt etter at Mateen utvekslet skudd med politifolk på Pulse, og at han befant seg på et toalett, der han søkte tilflukt. Politiet benyttet anledningen til å befri gisler.

Født i USA

Mateen var amerikansk statsborger og født i USA med afghanske foreldre. Under samtalene med 911 sverget han troskap til Den islamske stat (IS) samt den rivaliserende Nusrafronten.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, som er det verste massedrapet med skytevåpen noensinne i USA. Det er ubekreftet hvorvidt de faktisk står bak, men og etterforskningen har ikke avdekket noen kontakt mellom Mateen og utenlandske terrorgrupper.

EKSKONA: Sitora Yusifiy var gift med mannen som drepte 49 personer i Orlando. I videoen forteller hun om ekteskapet deres, og om hvordan hun tok den dramatiske nyheten. Vis mer

Det er avdekket at Mateen besøkte Pulse i forkant av angrepet, og politiet etterforsker massakren som et hat- og terrorangrep.

Mens han befant seg på toalettet, sendte han SMS-er til kona og hadde minst én samtale med en bekjent. Detaljene om denne kontakten er ukjente.

Etter tre timers forhandlinger med politiet lagde politiet hull i toalettveggen for å befri gislene Mateen holdt inne på toalettet. 29-åringen ble drept da han kom ut av det slikt hull.