Ombud med rak rygg

Navn: Anne Lise Ryel Alder: 41 Yrke: Likestillingsombud

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som alle andre offentlige ombud oppnår hun variabel uttelling på sine utspill. Da Anne Lise Ryel skrev en klok artikkel i journalistenes fagblad på forsommeren om medienes språklige diskriminering av kvinner, var tausheten nær total i norske massemedier. Norsk Redaktørforening burde ha fattet interesse for synspunktene, men gjorde det altså ikke. Her og nå skal ikke Dagboka spekulere i årsaken, men vi er sikre på at likestillingsombudet har merket seg det.

Men når den frittalende Tromsø-jenta ber sine medsøstre om å tie om sin graviditet når de søker jobb, blir rådet lagt merke til. Ryel har for vane å ha solid bakgrunn for sine synspunkter og mener å kunne dokumentere at gravide jenter forbigås ved ansettelser. Hun har selvsagt rett; det finnes dessuten en rekke historier om kvinner som ikke har noe å gå tilbake til etter endt svangerskapspermisjon fordi deres mannlige sjefer har fjernet jobbene deres.

Ryels utspill er provokatorisk i formen, og hun må regne med å få kritikk. Har vi ikke en likestillingslov her i landet som sikrer samme rett til utdanning og arbeid for begge kjønn, kanskje? Jo, mener Ryel, men hun anlegger nærmest en maoistisk tilnærming til spørsmålet: det er praksis og praksis alene som viser lovens anvendelse.

Juristen, som har bodd de siste 20 årene av sitt liv i Oslo, ble likestillingsombud i 1994, som det tredje i rekka. Hun hadde sterke og klarttenkende forgjengere i Eva Kolstad og Ingse Stabel. Og jenta fra Elverhøy midt på Tromsøya hører med til en kvinnegenerasjon som kom etter at pionerarbeidet var gjort: - På mange måter har jentene foran meg ryddet veien. Det har ikke vært stengsler som har sperret på grunn av at jeg er kvinne, sa hun da hun tiltrådte. Seinere har uttalelsene naturlig nok blitt mindre optimistiske.

Men Ryel markerte seg fort som et aktivt og synlig ombud og som en skattet foredragsholder og debattant innen likestillingen. Hun er kjent for hardt arbeid og langsiktig tankegang, men er likevel resultatorientert. Det likestillingsombudet som mener at utviklingen har kommet langt nok, gjør ikke jobben sin.

Anne Lise Ryel er en rettskaffen og ganske muntert anlagt person, med sans for den gode replikk. Hun hadde ingen planer om å tekkes alle da hun ble utnevnt, noen hun heller ikke har gjort. Og takk for det.