Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ombud uten munnkurv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vår moderne ombudsmannsordning skal i prinsippet styrke individets rettigheter i samfunnet overfor en mektig offentlig forvaltning. At ombudet er offentlig tilsatt må på ingen måte binde ombudet til den formelt sterkeste part, uansett hvilket offentlige forvaltningsnivå som er arbeidsgiver. Dette skal Høyres byrådsleder Fritz Huitfeldt merke seg i den pågående konflikten med helse- og sosialombudet i Oslo, Helge Hjort.
  • Byrådslederen har nemlig bedt bystyrets administrasjon om å vurdere helseombudets instruks etter at Hjort offentliggjorde en pasientsak der kommunens sosialkontor hadde fattet vedtak som brøt med pålegg fra både Fylkesmannen og Sosialdepartementet. Resultatet ble at kommunen snudde i sitt syn på saken som handlet om en rusmisbruker som ble nektet behandling i Danmark. Nå er kommunen enig med både Fylkesmannen og departementet i den løsningen saken har fått, men altså først etter at helseombud Helge Hjort gjorde jobben sin som uavhengig instans, til beste for en enkelt pasient.
  • Byrådsleder Huitfeldts forsøk på å tøyle sitt helseombud er oppsiktsvekkende. Det var med bakgrunn i en kronikk i Dagbladet at sosialkontoret i Oslo gikk med på det behandlingsopplegget man før hadde sagt nei til. I kronikken informerte Hjort om relevante saksforhold og stilte en rekke prinsipielle spørsmål som altså ledet til at saken fikk en ny og bedre løsning. Ser ikke byrådslederen fra Høyre at ombudet her har ivaretatt enkeltmenneskets rettighet på en måte som må være i tråd med det beste, også i Høyres verdier?
  • I en ny kronikk i Dagbladet i romjula roper Hjort varsku når byrådslederen vil sette munnkurv på ombudet. Han foreslår også at pasientombudene som skal lovfestes i den nye pasientrettighetsloven, blir en statlig og ikke fylkeskommunal ordning av hensyn til uavhengigheten. Vi er i prinsippet ingen tilhengere av nye ombud som løsning på ethvert problem. Men hvis ombudet ikke får opptre uavhengig av makten, kan ombudet like godt nedlegges.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!