Bjørnar Moxnes

Omdømmeekspert: - Betydelig svekket

Det er særlig én grunn til at Moxnes' fall etter solbrilletyveriet blir ekstra høyt, mener Trond Blindheim.

Her er de fullstendige opptakene som er frigitt, hvor Bjørnar Moxnes stjeler et par solbriller. Dagbladet har valgt å sladde enkeltpersoner av redaksjonelle hensyn. Redigering: Maja Walberg Klev, Jostein Sletten, Edward Stenlund. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer
Publisert

- Alle som har sett videoen, ser at han er på tjuvtokt. Det er helt åpenbart at hans renommé som partileder er betydelig svekket etter dette, sier Trond Blindheim, dosent ved høgskolen Kristiania, til Dagbladet.

Han er sosiolog med omdømme og merkevarebygging som ekspertområder.

Blindheim har fulgt med på saken rundt Rødts partileder Bjørnar Moxnes, som ble tatt for å ha stjålet solbriller på Gardermoen. Partilederen er nå sykmeldt.

Siste utvikling i saken kom mandag kveld, da VG publiserte overvåkningsvideoen fra flyplassbutikken.

Dagbladet har tirsdag ettermiddag publisert hele opptaket fra butikken. Se den i videovinduet øverst.

- Det ser ikke bra ut i det hele tatt. Han har jo snublet i forklaringene sine flere ganger, og så ser vi denne videoen. Alt sammen er pinlig, sier dosenten.

TATT FOR TYVERI: Rødt-leder Bjørnar Moxnes har kommet med flere sprikende forklaringer etter at Romerikes Blad forrige fredag avslørte at han to uker tidligere ble tatt for å stjele solbriller på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Astrid Pedersen / NTB
TATT FOR TYVERI: Rødt-leder Bjørnar Moxnes har kommet med flere sprikende forklaringer etter at Romerikes Blad forrige fredag avslørte at han to uker tidligere ble tatt for å stjele solbriller på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Astrid Pedersen / NTB Vis mer

- Har løftet den moralske fanen

Blindheim er selv Høyre-politiker, men påpeker at han alltid har hatt sansen for «den hardtarbeidende Moxnes».

Omdømmeeksperten mener partilederen har bygget seg opp et rykte som hel ved, altså en som er ærlig og redelig.

- Han har løftet den moralske fanen veldig høyt. Folk har stolt på ham, og sett på ham som en viktig person å ha på Stortinget, uavhengig av hva man måtte mene om politikken. Derfor blir det så oppsiktsvekkende, og fallet blir så høyt.

Dagbladet har formidlet kritikken i denne saken til Moxnes via presseavdelingen til Rødt. Verken partiet eller partilederen ønsker å kommentere saken.

- Bjørnar er sykmeldt, det innebærer at han ikke kan svare ut henvendelser fra pressen, sier pressesekretær Maren Njøs Kurdøl i en e-post.

PR-EKSPERT: Trond Blindheim underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd. Foto: Kristiania
PR-EKSPERT: Trond Blindheim underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd. Foto: Kristiania Vis mer

- Enda verre

Blindheim er usikker på hvordan solbrillesaken vil påvirke Rødts velgermasse.

Han er imidlertid klar på at partiet bør unngå å bruke ham i partilederdebatter framover.

Dagbladet har fått tilgang på overvåkningsvideoen som viser Rødt-leder Bjørnar Moxnes stjele et par Hugo Boss-solbriller på Gardermoen. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det vil gjøre saken enda verre. Det å la ham fortsette som partiets leder inn mot valgkampen, vil ikke bare svekke Moxnes' omdømme enda mer, men også Rødt sitt. Det etterlater et inntrykk av at de ikke ser alvorligheten.

- Erna Solberg ble jo tatt for coronalovbrudd og måtte betale en bot på 20 000, hvorfor er dette så mye verre?

- Det er lett å tilgi at Solberg inviterte én gjest for mye, enn simpelt tyveri fra butikker. Moxnes har jo tatt sin straff, betalt sin bot og for solbrillene, likevel vil dette hefte ved ham. Sånn sett svekkes han som merkevare, sier dosenten.

- Fryktelig pinlig

Han sammenlikner det med toppidrettsutøvere som blir tatt i doping og kommer med en rekke bortforklaringer.

Blindheim mener, i likhet med samfunnsdebattant Jan Arild Snoen, at Moxnes burde ha trukket seg da saken ble avslørt:

- Hvis ikke måtte han ha fortalt sannheten fra start, at de skulle ha det litt gøy og prøve å stjele et par briller.

Blindheims Kristiania-kollega, samfunnsdebattant og dosent Elin Ørjasæter, stempler håndteringen av saken som «verre enn verst».

- Jeg synes saken er fryktelig pinlig. En person du tenker at er en ansvarlig partileder som oppfører seg som en 14-åring. Dette er en fryktelig barnslig opptreden, og jeg må si jeg personlig ble lei meg. Jeg har alltid likt ham, og synes han er veldig flink, så dette var leit.

Forstår ikke Rødt-støtten

Saken sprakk fredag ettermiddag, og i dagene som fulgte endret Moxnes sin forklaring - gang på gang.

Partisekretær Reidar Strisland sa mandag på Dagsnytt 18 at Moxnes selv har sagt at partiet ikke var informert fra start, og at de har blitt informert gjennom helga.

- Hvis det stemmer at han ikke har orientert sitt eget styre om alt i denne saken, så forstår jeg ikke at de støtter ham. Det er et minimum at du orienterer dine egne, at det blir lagt en felles pressestrategi, og at du legger deg flat og angrer som ei bikkje, men han har ikke gjort det, sier Ørjasæter.

Elin Ørjasæter er dosent ved høgskolen Kristiania. Foto: Terje Pedersen / NTB
Elin Ørjasæter er dosent ved høgskolen Kristiania. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun synes også det er rart at det later til at det bare er enkelte i den eldre garde i partiet som reagerer, mens de yngre slår ring om ham.

- Det er trist at de yngre ikke reagerer sterkere, for dette er jo en moralsk brist. Ørjasæter har imidlertid tro på at Moxnes kan komme tilbake nesten uansett hva han gjør.

- Jeg tror at dette kommer til å gli over av én eneste grunn, og det er at det er partiet Rødt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer