Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

Tidenes største analyse av omega-3-forskning slår beina vekk under påstanden om at fiskeolje forebygger hjerte- og karsykdom.

-INGEN FORSKJELL: Omega-3, her i kapselform, har lenge blitt framhevet som nyttig mot hjerte- og karsykdom. Nå hevdes det i en ny, stor studie, at omega-3 ikke har noen effekt. Foto: Colourbox
-INGEN FORSKJELL: Omega-3, her i kapselform, har lenge blitt framhevet som nyttig mot hjerte- og karsykdom. Nå hevdes det i en ny, stor studie, at omega-3 ikke har noen effekt. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greske forskere har sammenholdt 20 ulike forskningsprosjekter som omfatter nærmere 69.000 mennesker. Studiene sammenligner helsetilstanden hos dem som har tatt kosttilskudd med omega-3 eller spist mye fisk med helsen hos personer som tok placebo eller fikk lite omega-3 i kosten. Konklusjonen er at det ikke er noen statistisk forskjell på de to gruppene når det gjelder slag, hjerteinfarkt eller andre hjerte- og karsykdommer.

- Dette er en solid undersøkelse, og resultatene kan vi stole på. Det har dessverre ingen hensikt å ta tilskudd med omega-3 for å beskytte seg mot hjertesykdom og karsykdom slik som hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, Steinar Madsen, til NTB.

Resultatene ble offentliggjort i Journal of The American Medical Association (JAMA) i forrige uke.

Madsen minner om at det absolutt ikke er skadelig å ta tilskudd. Omega-3 brukes fremdeles som medisin mot høye fettstoffer, såkalte triglyserider, i blodet, men det vil altså ikke fungere som noen vaksine mot hjerte- og karsykdommer:

- Det finnes ikke noe enkelt kosttilskudd som kan veie opp for en uheldig livsstil.

(NTB)

STOR INDUSTRI: Vi får i oss omega-3 i maten, særlig ved å spise feit fisk. Troen på omega-3s helsebringende effekter, har skapt en stor industri i Norge. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files (CHILE)
STOR INDUSTRI: Vi får i oss omega-3 i maten, særlig ved å spise feit fisk. Troen på omega-3s helsebringende effekter, har skapt en stor industri i Norge. Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files (CHILE) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media