Omega 3-nivået er halvert på ti år

Fordi oppdrettsfisken spiser planteoljer fra raps, mais og soya.

OMEGA 3-NIVÅET GÅR NED:  Norsk oppdrettslaks inneholder i dag halvparten så mye Omega 3 som for ti år siden. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet.
OMEGA 3-NIVÅET GÅR NED: Norsk oppdrettslaks inneholder i dag halvparten så mye Omega 3 som for ti år siden. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Mengden marint Omega 3 går ned, og er cirka 50 prosent lavere i fisken i dag enn den var i 2003-2004, sier forskningssjef ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, Dr. Bente E. Torstensen.

Bytter ut fisk med planter
Fôrprodusentene har puttet stadig mer planteingredienser i fiskefôret. I dag består fôret ikke bare av marine råstoffer som fiskeavskjær og mel og olje fra småfisk, men også av proteiner og oljer fra mais, hvete, raps og soya.

- I 2003-2004 så man at hvis produksjonen av oppdrettslaks skulle fortsette å vokse, var det umulig å bruke bare fisk som råvare, fordi det er en begrenset råvare. Man måtte finne et alternativ som fisken kunne leve godt med. Vi har funnet ut av hvis vi bytter ut cirka halvparten av fiskeoljen med hovedsakelig rapsolje, så fungerer det godt, sier Torstensen.

Ulempen er at nivåene av Omega 3 er blitt halvert. Torstensen mener likevel at det ikke er et problem. Ett laksemåltid i uka dekker fortsatt Omega 3-behovet.

- Utgangspunktet var svært høyt. Den laksen man spiste i 2003, dekket behovet for Omega 3 i 20 dager. Den laksen man spiser i dag, dekker behovet for 10 — 12 dager. Selv om Omega 3-nivåene har gått ned, er laks fortsatt en av de beste kildene for Omega 3.

Ifølge Torstensen er nivåene i oppdrettslaksen ikke lavere enn nivåene i villaks. Det er gjort ett forsøk med dette. I fjor sommer sjekket forskerne Omega 3-nivåene i Vosso-laksen i Osterøysfjorden.

- Nivåene der var omtrent som i oppdrettslaksen, sier Torstensen.

100 prosent plantelaks
NIFES forsker på fôr på oppdrag fra Forskningsrådet, og har fôrprodusenten Skretting med som partner. Nå gjør de forsøk med å erstatte hundre prosent av oljene i fiskefôret med planteoljer. 

- Laksen vokser og ser fin ut, men det ser ut til at den lagrer mer fett rundt indre organ og i leveren. Det er et tegn på ubalanse, og dette må vi finne ut av.

Forskerne håper å ha forsket ferdig innen et års tid, og forteller om enorm interesse fra oppdrettsbransjen.

DETTE SPISER LAKSEN:

• Oppdrettslaksen spiser pellets.
• 58 prosent er planteingredienser fra mais, raps, soya og hvete.
• 42 prosent er fiskeolje og fiskemel fra alle deler av verden
• I dette inngår også vitaminer, mineraler og et fargestoff kalt astaxanthin

Kilde: Norges sjømatråd.

- Målet er å finne ut hvor lite fiskeolje vi kan putte i fisken, hva som er minimumsnivået, sier forskningsdirektør i NIFES, Gro-Ingunn Hemre.

- Men er målet å tyne det mest mulig?
- Det er klart det høres slik ut, men for oss forskere er det viktig å vite, slik at det kan produseres nok fisk på en skikkelig måte.
- Er det viktig for verden?
- Verden klarer seg vel uten, men for Norge er oppdrett en viktig industri, sier Gro-Ingunn Hemre.

Beroliger
I Dagbladet i går gikk kjøkkensjef i stjernerestauranten Maaemo, Esben Holmboe Bang, hardt ut mot norsk oppdrett. Han mener fisken fôres med ting den ikke skal spise, at havet forurenses, at andre lands fiskestammer fiskes opp til fôr og at dyrevelferden er dårlig. Det  dyrere produktet Salma kalle han «standard, forferdelig oppdrettslaks» og en «bløff».

Kommunikasjonssjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Are Kvistad, er helt uenig.

- Lakseproduksjon er en av de mest miljøvennlige matproduksjonene i verden, hvis du for eksempel ser på CO2. Alle våre marine råvarer er hentet fra bærekraftige fiskestammer. Laks er ett av de mest Omega 3-rike produktene i verden, sier han.

GÅR KNALLHARDT UT: Kjøkkensjef ved Maaemo i Oslo, Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
GÅR KNALLHARDT UT: Kjøkkensjef ved Maaemo i Oslo, Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer