Omega 3-nivået er halvert på ti år

Fordi oppdrettsfisken spiser planteoljer fra raps, mais og soya.

OMEGA 3-NIVÅET GÅR NED:  Norsk oppdrettslaks inneholder i dag halvparten så mye Omega 3 som for ti år siden. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet.
OMEGA 3-NIVÅET GÅR NED: Norsk oppdrettslaks inneholder i dag halvparten så mye Omega 3 som for ti år siden. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Mengden marint Omega 3 går ned, og er cirka 50 prosent lavere i fisken i dag enn den var i 2003-2004, sier forskningssjef ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, Dr. Bente E. Torstensen.

Bytter ut fisk med planter Fôrprodusentene har puttet stadig mer planteingredienser i fiskefôret. I dag består fôret ikke bare av marine råstoffer som fiskeavskjær og mel og olje fra småfisk, men også av proteiner og oljer fra mais, hvete, raps og soya.

- I 2003-2004 så man at hvis produksjonen av oppdrettslaks skulle fortsette å vokse, var det umulig å bruke bare fisk som råvare, fordi det er en begrenset råvare. Man måtte finne et alternativ som fisken kunne leve godt med. Vi har funnet ut av hvis vi bytter ut cirka halvparten av fiskeoljen med hovedsakelig rapsolje, så fungerer det godt, sier Torstensen.

Ulempen er at nivåene av Omega 3 er blitt halvert. Torstensen mener likevel at det ikke er et problem. Ett laksemåltid i uka dekker fortsatt Omega 3-behovet.

- Utgangspunktet var svært høyt. Den laksen man spiste i 2003, dekket behovet for Omega 3 i 20 dager. Den laksen man spiser i dag, dekker behovet for 10 — 12 dager. Selv om Omega 3-nivåene har gått ned, er laks fortsatt en av de beste kildene for Omega 3.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer