Seksuell trakassering i TV 2:

- Omfanget av varsler mot Davy gjorde at vi måtte gå i dialog med ham

Davy Wathne anklager sminkører for å aldri ha meldt ifra om uønsket seksuell oppmerksomhet.

GJENTATTE VARSLINGER: TV2 har de siste årene fått flere varslinger på sportsprofil Davy Wathne. Ikke før nå har de tatt tak i dem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GJENTATTE VARSLINGER: TV2 har de siste årene fått flere varslinger på sportsprofil Davy Wathne. Ikke før nå har de tatt tak i dem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ble det klart at den kjente sportskommentatoren, Davy Wathne, slutter i TV 2. Årsaken er anklager om trakassering innad i mediehuset. Tilbakemeldingene dreier seg om sportskommentatorens språk.

Wathne har, på bakgrunn av anklagene, sagt opp jobben sin og hatt sin siste arbeidsdag. Overfor Dagbladet har han tidligere bekreftet at han har hatt en helt annen oppfatning av hvordan han blir ansett av kolleger i TV 2, og da han gjestet Dagsnytt 18 på fredag understreket han i løpet av sendingen at anklagene bunner i misforståelser.

Ifølge ham har talemåten hans feilaktig blitt oppfattet som seksuell trakassering av hans tidligere, kvinnelige kolleger. Sportskommentatoren sier at få unge journalister er vant med sjargongen han er oppvokst med og kjent med fra pressen.

- Ingen har gitt beskjed

I intervjuet kommer det frem at «garderobepraten» hans gikk så langt at flere sminkører skal ha avstått fra å sminke ham før han skulle på lufta. Likevel står han fast ved at han ikke visste om ubehaget sminkørene følte før nylig fordi ingen sa direkte ifra til ham. Han kaller det hele en vitsende sjargong:

- Disse sminkedamene som føler seg krenket og forulempet på det groveste har jo evnet å gi beskjed om at de ikke vil sminke utvalgte personer. Det vil de ha seg frabedt, men de har aldri bedt meg om «å spare dem for tussepratet mitt», sier han.

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2 bekrefter overfor Dagbladet at Wathnes betegnelse av «garderobeprat» omfatter en «røff sjargong med en seksistisk undertone».

Willand understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke kan kommentere eventuelle enkeltsaker.

Hun avviser at ingen før har meldt ifra til Wathne, men bekrefter at han har fått flere muntlige og skriftlige varsler.

- Davy har gjentatte ganger blitt konfrontert med oppførselen sin, og han har fått både muntlige og skriftlige tilbakemeldinger fra både kolleger og ledere de siste årene.

- Hvorfor har ikke situasjonen blitt håndtert før nå?

- Det vi har gjort nå er å behandle de varslingene som har kommet inn i prosessen etter at vi oppfordret til varslinger for noen uker siden. Davy har tidligere fått flere tilbakemeldinger på oppførselen sin, men det er først nå vi har sett omfanget av hvor mange som har opplevd Davy som en utfordring, sier hun.

Jobber med varslingsrutiner

Willand sier at TV 2 ønsker et godt miljø i redaksjonen. Derfor satt de i gang en dialog med Wathne da varslingene begynte å strømme inn.

- I forbindelse med de varslingene som nå har kommet inn, igangsatte vi en dialog med Davy. I denne dialogen sa han opp selv. Vi ble enige med Davy om å være åpne om omfanget av varslinger om ham. Selv om saken om han er avsluttet, er det viktig å jobbe videre med den informasjonen vi har, for å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø i TV2 fremover.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med de fornærmede sminkørene i TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer