Vaksinerte i Ullensaker smittet:

- Omfanget bekymrer meg

14 personer har nå fått påvist coronaviruset ved Gystadmyr bo- og behandlingssenter i Ullensaker. Halvparten av de smittede fikk Pzifer-vaksinen for over to måneder siden.

UTBRUDD: Kommunelege i Ullensaker kommune Laurence Jary-Vattøy om smitteutbruddet på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 106 000 +599
innlagt245 -16
døde 711 +23
påvist smittet 138 000 000+817.0K
døde 2 970 000 +13.5K
Se mer

- Det er omfanget av smittetilfeller som bekymrer meg. Effekten av vaksineringen ønsker jeg ikke å uttale meg om.

Det sier kommuneoverlege i Ullensaker, Laurence Jary-Vattøy, til Dagbladet etter smitteutbruddet ved Gystadmyr bo- og behandlingssenter.

14 tilfeller

Siden lørdag er det blitt registrert totalt 14 smittetilfeller med tilknytning til sykehjemmet. Sju av de smittede er beboere, fem er ansatte, og to er nærkontakter til beboere på sykehjemmet.

Alle beboerne som har fått påvist coronaviruset, er blitt vaksinert med Pfizer-vaksinen for mer enn to måneder siden. Det samme gjelder resten av beboerne ved sykehjemmet, som totalt har plass til 78 brukere. I tillegg er det også et dagsenter som flyplasskommunens innbyggere vanligvis kan benytte seg av.

NYTT: Kommuneoverlege i Ullensaker, Laurence Jary-Vattøy, sier til Dagbladet at FHI ikke kjenner til flere tilfeller der vaksinerte har fått påvist smitte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT: Kommuneoverlege i Ullensaker, Laurence Jary-Vattøy, sier til Dagbladet at FHI ikke kjenner til flere tilfeller der vaksinerte har fått påvist smitte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ullensaker vil av personvernhensyn ikke uttale om hvorvidt de ansatte som har fått påvist viruset er vaksinert, men sier samtidig at smittetilfellene blant beboerne skiller seg ut, og muligens er unike i Norge.

- På det tidspunktet da jeg kontaktet FHI, var de ikke kjent med noen liknende situasjon, sier kommuneoverlegen.

- God dialog

Etter at FHI ble kjent med smittetilfellene, har FHI selv tatt turen til Ullensaker for å besøke sykehjemmet. Der har de diskutert smitteverntiltak med kommunen.

- Vi har hatt en god dialog og gått gjennom detaljene på beboere som har fått påvist smitte, forklarer Jary-Vattøy.

Det er ennå ikke klart hvordan coronaviruset kom inn på sykehjemmet. Kommuneoverlegen forteller at de fortsatt jobber med smittesporingen.

Besøksforbud

To av de 14 smittetilfellene har også ført til sykehusinnleggelser. Begge er beboere ved sykehjemmet, og én av beboerne er nå tilbake igjen fra sykehus.

- Jeg kjenner ikke helsetilstanden til den andre av de to personene som har blitt lagt inn, fortsetter Jary-Vattøy.

- Hva slags tiltak gjør dere nå?

- Vi har innført besøksforbud inntil videre. I tillegg har vi stengt dagsenteret.

Kommuneoverlegen sier til slutt at de fortsatt venter på en del prøvesvar.

STENGT: Etter smitteutbruddet sykehjemmet nå stengt for alle besøkende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STENGT: Etter smitteutbruddet sykehjemmet nå stengt for alle besøkende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi får vente og se hva som skjer, til vi har fått svar på de prøvene, men alle beboere og ansatte har fått tilbud om testing, sier hun.

Status vaksinasjon Full oversikt

961 631 (17.9%)i Norge har fått dose nr 1
298 457 (5.56%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer