Omfattende dataglipp fra sikkerhetsmiljø på NTNU

NTNU i Gjøvik samarbeider med norske sikkerhetsmyndigheter, næringslivet og politiet for å trygge landet. På hjemmesidene har det ligget tusenvis av e-poster. - En gullgruve for dem som vil drive målrettede angrep med epost, sier professor.

NTNU PÅ GJØVIK: Cybersikkerhet-senteret er drevet i samarbeid med privat næringsliv og sikkerhetsinstitusjoner. Foto: Anders Gimmestad Gule / NTNU
NTNU PÅ GJØVIK: Cybersikkerhet-senteret er drevet i samarbeid med privat næringsliv og sikkerhetsinstitusjoner. Foto: Anders Gimmestad Gule / NTNU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Gjøvik ligger det nasjonale senteret for forskning og utdanning innen cyber og informasjonssikkerhet (CCIS). Senteret har som mål å øke Norges evne til å møte digtale sikkerhetsutfordringer og er et samerbeid mellom Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU), statlige sikkerhetsinstitusjoner og private selskaper.

Blant forskningsområdene er biometri, cyberforsvar, kritisk infrastruktur og digital informsjonshåndtering.

I en lengre periode har universitetet tilgjengeliggjort flere tusen eposter sendt mellom studenter, ansatte, forskere og flere eksterne institusjoner på en av sine servere. Dagbladet har funnet over 5 000 slike eposter. Mange inneholder personopplysninger.

Epostene har vært lett tilgjengelige via oppslag i søkemotoren Google. Mange inneholder vedlegg. Informasjonen er ukryptert.

Blant statlige sikkerhetstjenester og næringsliv som samarbeider med universitet om CCIS er Forsvaret, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Telenor, IBM og kraftselskaper med ansvar for kritisk infrastruktur. I tillegg er en rekke enkeltinstitusjoner og bedrifter i Norge og utlandet koplet på i ulike forskningsprosjekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer