ALVORLIG: Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at de står overfor et stadig mer krevende trusselbilde når det gjelder IT-sikkerhet. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Omfattende IT-angrep mot Stortinget

Flere stortingsrepresentanters e-postkontoer er hacket i et omfattende IT-angrep. Angrepet ble oppdaget for ei uke siden.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser svært alvorlig på saken, og vi har full oppmerksomhet på å analysere situasjonen for å få et totalbilde av hendelsen og potensielt skadeomfang, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen i en pressemelding.

Stortingsrepresentanter og ansatte som er direkte berørt av IT-angrepet er blitt kontaktet, og vil bli fulgt opp av Stortingets administrasjon. Ifølge Andreassen er det lastet ned ulike mengder data.

På spørsmål fra Dagbladet om representantene som er rammet har noe til felles, som for eksempel å være medlem av utenrikskomiteen, svarer Andreassen at dette ikke er noe de ønsker å kommentere på nåværende tidspunkt.

Oppdaget forrige uke

Stortinget oppdaget uregelmessighetene for ei ukes tid siden og tok umiddelbart kontakt med sikkerhetsmyndighetene.

- Er det målrettede angrep mot bestemte representanter?

- Vi er fortsatt i en tidlig fase når det gjelder å analysere situasjonen. Vi samarbeider med sikkerhetsmyndighetene og utover kan jeg ikke gi noen vurderinger, sier Andreassen til Dagbladet.

Andreassen sier at de står overfor et stadig mer krevende trusselbilde når det gjelder IT-sikkerhet.

- Er den god nok når det er mulig å bryte seg inn i representantenes e-postkontoer?

- Vi må hver eneste dag gjøre risikovurderinger opp mot trusselvurderingene. På dette området med det krevende trusselbildet er det vanskelig å gi absolutte garantier. Vi oppdaget raskt uregelmessighetene og vi iverksatte raskt tiltak - og de virket, sier Andreassen.

<strong>- SVÆRT ALVORLIG:</strong> Direktør for Stortinget Marianne Andreassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
- SVÆRT ALVORLIG: Direktør for Stortinget Marianne Andreassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Strakstiltak

Forholdet er politianmeldt og PST vil vurdere etterforskning når de har mottatt anmeldelsen, skriver de på Twitter.

- Det må hele tiden arbeides med IT-sikkerhet opp mot et krevende trusselbilde. Nye tiltak vurderes fortløpende for styrke sikkerheten på Stortinget, sier Andreassen.

Dagbladet er kjent med at det er sendt ut en e-post til alle stortingsrepresentantene der administrasjonen skriver at de ser svært alvorlig på saken og at de jobber med å få oversikt over totalbildet av hendelsen og potensielt skadeomfang.

Ap rammet

Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen bekrefter overfor NRK at både ansatte og politikere i Arbeiderpartiet er rammet.

- Vi vet ikke akkurat hvor mange det dreier seg om, fordi folk sannsynligvis av etterforskningshensyn har fått beskjed om ikke å bringe det videre, sier han til NRK.

Dagbladet er kjent med at representanter fra flere partier er rammet, uten at de vil bekrefte dette åpent.

- En så sentral institusjon som Stortinget må være motstandsdyktig mot slike angrep. Jeg forventer derfor full gjennomgang. Etterretningstjeneste har advart i flere år om at Norge er sårbart for cyberangrep, på grunn av høy digitalisering. Jeg forventer at gjennomgangen viser at Stortinget ikke har utvist naivitet, men tatt på alvor at vi er sårbare, sier Ap-representant Fredric Holen Bjørdal til TV 2.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer