Hemmelig rapport:

- Omfattende medlemsjuks i AUF

Ap-rapport legger fram påstander om medlemsjuks i Trøndelag AUF. Målet skal ha vært at høye medlemstall ville gi makt og posisjoner.

MEDLEMSJUKS: Ifølge en intern Ap-rapport har AUF i Trøndelag jukset med medlemstallene. Ingvild Kjerkol leder Trøndelag Ap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MEDLEMSJUKS: Ifølge en intern Ap-rapport har AUF i Trøndelag jukset med medlemstallene. Ingvild Kjerkol leder Trøndelag Ap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en konfidensiell Ap-rapport slår flere varslere alarm om vervepraksisen i AUF.

Mange unge visste ikke at de var AUF-medlem, og kontigenten ble betalt av spleiseaksjoner blant sentrale AUF-tillitsvalgte, skriver Trønder-Avisa. Slik kunne AUF sikre seg posisjoner og makt, hevdes det.

Fylkesleder Emilie Græsli i AUF Trøndelag har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Det har heller ikke fylkesleder i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol.

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

La ut tusenvis

Interngranskningen skjedde på oppdrag fra Trøndelag Ap.

I tillegg til de skriftlige varslene fra to tidligere AUF-medlemmer gjengir rapporten intervjuer med fire andre tidligere tillitsvalgte i AUF.

10-kronersmedlemmer, som AUF har vervet over lang tid, kritiseres i rapporten. Mange av de vervede var i realiteten ikke medlemmer hevdes det i avisa.

I rapporten legges det dermed fram dokumentasjon for at ledende tillitsvalgte i AUF Trøndelag samlet inn og la ut minst 3000 kroner for ungdommer som ikke betalte inn «10-kroningen» i 2017.

Målet var makt

Spleiselaget i AUF-toppen sikret 300 nye medlemmer - og ville gjort AUF større enn de fleste kommunepartier i Trøndelag.

De nye medlemmene sikret alene 15 delegater til årsmøtet i moderpartiet Trøndelag Ap samme år. Slik kunne AUFs politiske gjennomslag bli større i moderpartiet.

Flere av personene som har forklart seg, skal ha sagt at målet med vervingen var at høyt medlemstall skulle gi posisjoner og makt, ifølge Trønder-Avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer