Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omfattende plyndring og misnøye i Basra

Kaos rår i Basra, der britiske styrker ikke har klart å hindre omfattende plyndring, selv om de har militær kontroll over byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke før var to uker med krig og bombing over, før tyver med kalasjnikov-geværer brøt seg inn i hjem, butikker og offentlige kontorer for å raske med seg alt fra møbler til parafin.

Mandag var verst, men også tirsdag kunne mange unge menn og gutter ses mens de fraktet bort alt de kunne få tak i på esler og i kjerrer og trillebårer.

- Hva slags frigjøring er dette? De terroriserer nabolagene både dag og natt og stjeler alt, sa Hussein Akil som sto midt i en rasende menneskemengde i en av Basras hovedgater.

Basra er ikke alene. Korrespondenter som er med de amerikanske og britiske styrkene, melder om lignende scener i andre byer, inkludert utkanten av Bagdad, der det meldes om folk som tømte en fabrikkbygning for generatorer og stakk av med møbler fra folketomme offentlige kontorer.

Lov og orden

Gjenopprettelse av lov og orden er blitt en av de mest presserende utfordringene for invasjonsstyrkene. Lov og orden må råde før de kan begynne på arbeidet med å opprette en ny administrasjon i landet.

Britene er mottatt med blandede følelser av irakerne, som sier at situasjonen vil utvikle seg til fullt anarki om de ikke gjenoppretter ro og orden og grunnleggende tjenester som vann- og strømforsyning.

Rundt soldatene er det ofte jubel- og gledesscener blant folk som er glade for å ha blitt kvitt Saddam Hussein, og på Basras hovedtorg jublet hundrevis av mennesker da tre britiske soldater fjernet et stort portrett av diktatoren. Men andre er sinte over anarkiet som preger byen.

- Ikke vår jobb

Britiske styrker sier de har bedt en lokal stammeleder om hjelp til å få slutt på plyndringen. Styrkene har foreløpig ikke grepet inn mot plyndringen fordi deres hovedoppgave er kamp, ifølge talsmannen, oberst Chris Vernon.

Men eieren av Basras Sheraton-hotell, Riyadh al-Amar, raste over at britene ikke gjorde noe for å stanse tyvene som ribbet hotellet hans for senger, møbler og elektronisk utstyr.

- I tre dager har vi bedt britene om å patruljere dette området og utplassere noen stridsvogner, men de har ikke gjort det. Alt er stjålet, sa Amman mens røyken steg opp fra taket på hotellet.

Sinnet hos innbyggerne tyder ikke på at invasjonsstyrkene vil vinne irakernes «hjerter og sinn» hvis de ikke får slutt på kaoset.

Mangel på vann og hjelp

Innbyggerne er også sinte over mangel på vann og annen bistand, selv om de britiske styrkene satte opp fire punkter for fordeling av vann.

- For å få Saddam ut, er det irakiske folket endt opp med å bli sultne og tørste. Hva gjør disse soldatene? Vi har ikke fått noe fra dem, klaget 64 år gamle Salah Abdul Sadour.

Kaptein Niall Brennan sa at vann- og strømforsyningen ble kuttet av regimet i Bagdad. Strømmen er gjenopprettet, men det vil ta lengre tid å reparere ødelagte og forurensede vannkanaler, sa han.

Ved sentralkommandoen i Qatar avviste talsmannen oberst Al Lockwood at plyndringen har vært så omfattende. Han sa at det hadde vært stille natt til tirsdag, og at plyndrerne uansett bare hadde angrepet steder som er symbolske for regimet til Saddam Hussein, slik som kontoret til Baath-partiet.

(NTB-Reuters)

JAGES: Denne mannen skal ha vært Saddam Husseintilhenger, og ble kastet stein etter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media