Omfattende redningsaksjoner pågår nå

Flere savnet og skadet til fjells og til sjøs rundt om i landet i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Det har gått jevnt i hele ettermiddag. Det er mest vanlige ting som motorproblemer til sjøs, men vårt største fokus er i Østfold akkurat nå i kveld, sier redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.no.

13.35: Politiet får melding om førerløs båt i Østfold.

En 61 år gammel østfoldmann er savnet ved Tangen på sydspissen av Kråkerøy i Østfold etter at sjarken hans ble funnet førerløs med motoren i gang nå i ettermiddag. Akkurat nå pågår det en omfattende leteaksjon etter mannen.

– Det er et begrenset område mannen kan være i. Mye tyder på at han var uten flyteutstyr da han falt over bord. Han var alene i båten, sier redningsinspektør Stein Solberg til NTB.

Han skal ifølge Hovedredningssentralen ha kommet i båt fra Moss.

Et redningshelikopter fra Hovedredningssentralen og et annet fra politiet deltar i leteaksjonen. I tillegg deltar en losbåt, en livbåt fra Falck, en svensk redningsskøyte, Røde Kors samt flere frivillige i søket.

– Vi leter rundt holmer og skjær i håp om at han kan ha kommet seg på land på egenhånd, men tida jobber mot oss nå, sier Solberg til Dagbladet.no.

14.30: Hovedredningssentralen får melding om hendelse på Svartisen.

FØRERLØS BÅT: Den hvite sjarken i bakgrunnen ble funnet tom, men med motoren i gang ved Tangen på Kråkerøy i Østfold i ettermiddag. Det pågår nå en omfattende leteaksjonen etter den savnede føreren (61). Også andre steder har det vært eller pågår flere lete- og redningsaksjoner i dag. Foto: John Terje Pedersen
FØRERLØS BÅT: Den hvite sjarken i bakgrunnen ble funnet tom, men med motoren i gang ved Tangen på Kråkerøy i Østfold i ettermiddag. Det pågår nå en omfattende leteaksjonen etter den savnede føreren (61). Også andre steder har det vært eller pågår flere lete- og redningsaksjoner i dag. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

En kvinne ble skadet og en mann ble savnet på Svartisen i Nordland etter at et tsjekkisk reisefølge på cirka 50 turister la ut på isen nå i ettermiddag.

– En tsjekkisk mann på 51 år er nå bekreftet omkommet. Han hadde store mengder is over seg, men dødsårsaken er ikke avklart ennå, sier Skaue, til Dagbladet.no.

Hun forteller at redningsmannskaper jobber for å få mannen ut av isen nå.

Et redningshelikopter med en spesialgruppe ble sendt til området for å hente ut mannen. Den alpine spesialgruppen består av personell med kompetansepåredningsaksjoner som involverer klatring i bratte og vanskelig tilgjengelige fjell.

Det er uvisst hva som har forårsaket kvinnens skader, men det er meldt om sprekkdannelser i isen i området. Hun er fraktet til sykehus.

– Vi har hatt en tilsvarende hendelse på Svalbard nå i ettermiddag. En mann falt ned i en bresprekk som var tre-fire meter dyp. Mannen falt på hodet, men han klarte å komme seg opp selv, sier Skaue.

Mannen var del av et reisefølge på fem personer bestående av geologer. Mannen er fraktet til Longyearbyen for legesjekk.

Ifølge Avisa Nordland måtte en kvinnelig fjellklatrer hjelpes ned fra fjellet Strandatind på Kjerringøy etter at hun skadet beinet. Et Sea King-helikopter kom til unnsetning og fraktet henne trygt ned til flatmark igjen.

12.28: Observert tom jolle i Tyrifjorden.

Livet til en 81 år gammel mann sto ikke til redde etter han ble funnet i Tyrifjorden i Hole kommune i Buskerud i dag, melder NTB. Oslomannen var på vei ut i Tyrifjorden i en jolle, da denne etter litt ble observert tom. Mannen ble funnet flytende i vannet, med fortøyningen rundt foten.

– Det ble forsøkt med gjenopplivning på stedet, men han ble erklært død rett etter klokken 13 onsdag, sier operasjonsleder John Trygve Rønning i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Operasjonssentralen i Telemark politidistrikt melder om at en mann, født i 1950, ble funnet død i sjøen utenfor Langesund tidligere i dag.

INTERAKTIVT KART: I dette kartet kan du selv bevege deg rundt og klikke på de markerte stedene for informasjon.

MØTE: Politi og letemannskaper planlegger den videre leteaksjonen i sjøen utenfor Kråkerøy i Østfold nå i kveld.