Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omfattende siktelse mot ungt palestinsk ikon

16 år gamle Ahed Tamimi gikk til angrep på israelsk offiser på familiens gårdsplass. Nå sitter hun i israelsk fangenskap.

IKON: Ahed Tamimi er i ferd med å bli et ikon i palestinernes kamp mot israelsk okkupasjon og sammenlignes av enkelte med franske Jeanne d'Arc. Foto: AP/NTB Scanpix
IKON: Ahed Tamimi er i ferd med å bli et ikon i palestinernes kamp mot israelsk okkupasjon og sammenlignes av enkelte med franske Jeanne d'Arc. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB: En israelsk militærdomstol har tatt ut en omfattende siktelse mot 16-åringen Ahed Tamimi, som er i ferd med å bli et ikon i palestinernes kamp mot okkupasjon.

Tamimi ble filmet da hun 15. desember skjelte ut, dyttet og slo til en israelsk offiser som hadde tatt seg inn på familiens gårdsplass på den okkuperte Vestbredden.

IKON En israelsk militærdomstol har tatt ut siktelse i tolv punkter mot den 16 år gamle palestineren Ahed Tamimi. Helt siden hun var ni år gammel har hun deltatt i demonstrasjoner mot Israels okkupasjon av Vestbredden. Foto: AP/NTB scanpix
IKON En israelsk militærdomstol har tatt ut siktelse i tolv punkter mot den 16 år gamle palestineren Ahed Tamimi. Helt siden hun var ni år gammel har hun deltatt i demonstrasjoner mot Israels okkupasjon av Vestbredden. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

Noen netter senere stormet israelske soldater familiens hjem og tok med seg jenta. Siden har hun sittet i israelsk fangenskap.

Mandag tok en israelsk militærdomstol ut siktelse i tolv punkter mot Ahed Tamimi. Den blonde 16-åringen anklages blant annet for overfall og steinkasting mot israelske soldater, samt for å ha framsatt trusler og hindret soldater fra å utføre oppdraget de var ute på.

Tamimis mor Nariman sitter også i israelsk fangenskap og er blant annet siktet for å ha oppmuntret til vold ved å filme hendelsen 15. desember og legge opptaket ut på Facebook.

Opprørt

Ahed Tamimis far Bassem har fortalt at 16-åringen var opprørt etter at israelske soldater noen dager tidligere hadde skutt og såret et ett år yngre søskenbarn.

Bassem Tamimi mener fengslingen av datteren og kona er politisk begrunnet og viser til at den israelske hæren har funnet fram opptak fra gamle demonstrasjoner for å rettferdiggjøre beslutningen om å ta ut siktelse.

Ahed Tamimi har deltatt i demonstrasjoner mot Israels okkupasjon av Vestbredden siden hun var ni år gammel og har med sin store, blonde hårmanke vært et yndet fotomotiv og symbol på palestinernes motstandskamp.

UNG: Ahed Tamimi har vært aktivist store deler av livet. Her er hun i en demonstrasjon i november 2012 foran israelske soldater på Vestbredden. Foto: AFP /Scanpix
UNG: Ahed Tamimi har vært aktivist store deler av livet. Her er hun i en demonstrasjon i november 2012 foran israelske soldater på Vestbredden. Foto: AFP /Scanpix Vis mer

I 2015 skapte hun overskrifter etter å ha bitt en israelsk soldat i hånden da han hadde lagt broren hennes i bakken under et forsøk på å ta ham til fange.

Tamimi-familien lever i landsbyen Nebi Saleh, der innbyggerne sammen med israelske og utenlandske aktivister de siste åtte årene har holdt ukentlige demonstrasjoner mot okkupasjonen.

Hylles som ikon

MOT ISRAELSKE STYRKER: 26. mai i 2017 blir Ahed Tamini fotografert foran israelske styrker i forbindelse med en demonstrasjon i landsbyen Nabi Saleh, nord for Ramallah ved den israel-okkuperte Vestbredden. Foto: AFP/ Scanpix
MOT ISRAELSKE STYRKER: 26. mai i 2017 blir Ahed Tamini fotografert foran israelske styrker i forbindelse med en demonstrasjon i landsbyen Nabi Saleh, nord for Ramallah ved den israel-okkuperte Vestbredden. Foto: AFP/ Scanpix Vis mer

Enkelte israelske kommentatorer har hyllet offiseren som ikke lot seg provosere av Ahed Tamimis skjellsord, spark og slag 15. desember.

Den israelske fredsbevegelsens «grand old man» Uri Avnery kaller offiseren den eneste kloke i historien og sammenligner Ahed Tamimi med franske Jeanne d'Arc. Også hun ble i en alder av 16 år et ikon i kampen mot okkupasjon, men endte til slutt endte sine dager på bålet, skriver han i avisa Haaretz.

- Vi kan ikke brenne jenter på bålet i vårt land, slik som ble gjort med Jeanne d'Arc. Vi er mer humane, men vi er ikke smartere. Vi kan sperre henne inne.

Avnery kallet forfølgelsen av Tamimi tåpelig og tror israelske myndigheter er i ferd med å gjøre den unge palestinske jenta til et viktig symbol.

- Tusenvis av palestinske tenåringer ser med stolthet bildene av henne, tenker «se hvordan en av våre egne tør å stå opp mot okkupasjonen» og vil bli som henne, skriver han.

KREVER LØSLATELSE: Libanesere og palestinere samler seg for å protestere mot arresten av Ahed Tamimi i Beirut 26. desember. FOTO: AFP/ Scanpix
KREVER LØSLATELSE: Libanesere og palestinere samler seg for å protestere mot arresten av Ahed Tamimi i Beirut 26. desember. FOTO: AFP/ Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!