Omfattende test av norsk storfe

EU-landene vil teste alt slakt fra storfe som er eldre enn to år. Landbruksministeren varsler at Norge må gjøre det samme, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs landbruksministre ble i går ettermiddag enige om at alt storfe født før 1998 skal testes i forbindelse med slakting. Bakgrunnen er frykt for kugalskap (BSE) og Creutzfeldt-Jakob, som er dødelig for mennesker.

Norge er allerede bundet til EUs veterinærbestemmelser gjennom EØS-avtalen, og landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen som var i Brussel i går, mener Norge ikke må være dårligere enn EU når det gjelder matvaresikkerhet, heller hakket bedre. - Det er dyrt å orientere næringspolitikken i retning av forbrukeren, men vi har ikke noe alternativ. I en situasjon der for eksempel svensk kjøtt skulle være både tryggere og billigere enn norsk, så har vi et problem, sier Hanssen til Aftenposten.

I dag er norsk testing for kugalskap begrenset til utenlandske dyr, stikkprøver og tilfeller der det er mistanke om noe unormalt. Direktør Eivind Liven i Statens Helsetilsyn mener en så omfattende omlegging av kontrollrutinene vil medføre drastiske konsekvenser for Norge. I første rekke spår han særlige problemer på analyse- og laboratoriesiden, og mener det vil oppstå et betydelig lagringsproblem.