Nye nasjonale tiltak:

- Omfattende tiltak

I forkant av dagens pressekonferanse er norske kommuner bedt om å forberede innføring av coronapass og en tredje vaksinedose. Nasjonale innreiseregler endres ikke. Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim sier det er snakk om ganske omfattende tiltak.

ORIENTERER: På regjeringens pressekonferanse i dag kan det være duket for nye tiltak for å imøtekomme økt covidsmitte. Foto: Terje Pedersen / NTB
ORIENTERER: På regjeringens pressekonferanse i dag kan det være duket for nye tiltak for å imøtekomme økt covidsmitte. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

I forkant av dagens pressekonferanse, var det torsdag ettermiddag møte mellom Helsedepartementet, helsemyndighetene og landets kommuner.

Etter det Dagbladet kjenner til ble kommunene her fortalt at flere tiltak kan bli lansert i dag for å imøtekomme smitteveksten. Kommunene ble bedt om å forberede seg på iverksetting av disse tiltakene.

- Vi diskuterte strategiene som regjeringen nå vil jobbe med for å håndtere pandemien framover, samt de rådene som er gitt til regjeringen fra nasjonale helsemyndigheter. Det kommer en del tiltak i dag, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune til Dagbladet.

Han sier det blir opp til helseministeren og statsministeren å formidle akkurat hva det er som kommer, men forteller:

- Det jeg kan bekrefte er at de legger noen planer nå, som de ber kommunene forberede seg på. Det er snakk om ganske omfattende tiltak.

Nasjonale tiltak

Bestemmelsene vil være nasjonale, sier Wolden.

- Så det blir ikke opp til kommunene om de vil innføre dette lokalt?

- Ikke alt, svarer han.

- Det er fortsatt sånn at smitten må slås ned lokalt, men det kommer nok også nasjonale tiltak som gjelder for hele nasjonen Norge, legger Wolden til.

Dette står i kontrast til det statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa til NRK for bare to dager siden.

- Men nasjonale tiltak er i utgangspunktet ikke svaret i dag, sa han til statskanalen onsdag.

Han understreket samtidig at regjeringen vurderer coronasituasjonen nøye sammen med helsemyndighetene og kommer til å trekke de konklusjonene som er nødvendige.

- Vi utelukker ikke at det med den smitteutviklingen vi har nå, kan bli nødvendig med noen tiltak som gjelder hele landet. Det er avgjørende at vi nå får snudd utviklingen slik at kapasiteten i sykehusene og kommunene ikke sprenges, utdypet statsministeren seinere til NTB.

Støre kommer til å delta på pressekonferansen i dag.

Det gjør derimot ikke justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Dagbladet får opplyst at det dermed er lite trolig at innreiseregler eller smittetesting på grensen er blant tiltakene som blir lansert i dag.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Dette kan komme

Både et nasjonalt coronapass og implementering av en tredje vaksinedose til alle over 18 år kan bli rullet ut av regjeringen i dag.

Varaordfører Anne Kristine Grøtting i Porsgrunn kommune bekrefter til Dagbladet at coronapass og innreiserestriksjoner var blant temaene som ble diskutert på møtet torsdag ettermiddag.

Hun sier også at vaksinedose nummer tre til personer mellom 18 og 65 år ble diskutert.

- Det planlegges for vaksinering av personer fra 18 til 65 år med dose tre. Det er fortsatt snakk om at man fortrinnsvis skal prioritere de over 65 år, helsepersonell og personer med underliggende sykdom, samt personer som ikke har fått dose nummer en eller to enda, forteller Røttingen.

- Vi i Porsgrunn ser gjerne at det kan planlegges og kommuniseres for vaksinering av personer fra 18 til 65 år med dose tre, og vi er fornøyd med signalene i møtet. Prioriteringene mellom gruppene opplever vi også blir tydeliggjort, og vi ser fram til pressekonferansen i dag, sier Grøtting.

Det kommer samtidig ingen nasjonale nedstengningsråd på pressekonferansen.

- Vi har ikke anbefalt noen nasjonale nedstengningstiltak nå, men vi har i våre råd til regjeringen fokusert på forsterket smittevern, TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene), grensekontroll, samt coronasertifikat, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

Kommuner støtter pass

Dagbladet er kjent med at FHI og Helsedirektoratet tidligere har fått i oppdrag å se på hvordan en coronapass kan fungere.

På møtet i går gjorde flere kommuner det klart overfor sentrale myndigheter at de støtter en nasjonalt coronapass, blir Dagbladet fortalt.

Bård Hoksrud (Frp) i Stortingets helsekomité er bekymret for bruken av vaksinepass i Norge.

- Jeg synes det er veldig vanskelig at man nå vurderer svært inngripende tiltak. Da begynner man å gå inn på folks rettigheter og bevegelsesfrihet. Det er kjempetrøblete. Jeg er redd for å komme dit. Det kan være gode grunner til at folk er uvaksinerte, også helsemessige.

Hoksrud sier han samtidig forstår at dette er noe regjeringen vurderer.

Ønsker selvråderett

Det siste døgnet er det registrert 2006 coronasmittede i Norge. Det er 472 flere enn samme dag i forrige uke.

Torsdag var 184 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fortalte Dagbladet torsdag at han står fast på at kommunene i størst mulig grad selv bør få styre smittehåndtering.

Johansen gjorde det klart at han ikke frykter julebordsesongen i hovedstaden skal ryke på grunn av økt smitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer