Donald Trump

Omfavner teori: - Noe virkelig mørkt

Tidligere flørtet USAs forrige president, Donald Trump, litt tilslørt med QAnon-konspirasjonsteorien. Nå omfavner han den åpenlyst selv om antallet voldelige hendelser knyttet til teorien vokser.

KONSPIRASJONSTEORI: USAs forrige president, Donald Trump, omfavner den svært kontroversielle QAnon-konspirasjonsteorien. Foto: CHANDAN KHANNA / AFP
KONSPIRASJONSTEORI: USAs forrige president, Donald Trump, omfavner den svært kontroversielle QAnon-konspirasjonsteorien. Foto: CHANDAN KHANNA / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere president er omringet av stadig voksende problemer med en rekke etterforskninger. Tirsdag neste uke skal en rettsoppnevnt uavhengig rettsperson (special master) etter planen holde sin første høring om svært sensitive, graderte dokumenter Trump tok med seg fra Det hvite hus til hjemmet sitt Mar-a-Lago, melder Reuters.

Disse ble beslaglagt da FBI ransaket stedet i august. Det var Trump som ba om denne uavhengige rettspersonen, og seint fredag sendte amerikanske justismyndigheter inn en anke for å få omgjort denne beslutningen, som potensielt kan forsinke etterforskningen betydelig, ifølge Politico.

Samtidig ser det ut til at den hardt pressede ekspresidenten, som risikerer å bli siktet i saken, forsøker å fyre opp sine mest lojale tilhengere.

QANON: Donald Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, eks-general Michael Flynn sa dette under et møte QAnon-tilhengere. Vis mer

Varsler bråk

I et radiointervju med den konservative mediepersonligheten Hugh Hewitt torsdag advarte Trump om konsekvensene dersom han ble tiltalt for å gjort noe galt med de graderte dokumentene.

- Det vil bli problemer i dette landet, som vi kanskje aldri har sett før, sa Trump, ifølge Washington Post.

Hewitt spør Trump hva han tenker om at kritikere vil si at dette er en oppfordring til vold.

- Det er ikke en oppfordring. Jeg sier bare min mening. Jeg tror ikke det amerikanske folk vil godta det, svarer Trump.

Samtidig har Trump denne uka for alvor omfavnet konspirasjonsteorien QAnon. Den vokste fram i mørke kroker på nettet, og teorien innebærer at Trump er en slags frelser som redder landet fra en satanistisk kult av pedofile demokrater og hollywoodkjendiser.

- Stormen kommer

Tidligere ga Trump uttrykk for at han ikke kjente så mye til QAnon-teorien, men nå ser han ut til omfavne den fullt og helt.

Denne uka la han blant annet ut et bilde av seg selv på sitt eget sosiale medium, Truth Social. Der hadde han på seg en jakkepin med bokstaven Q og med ordene «The Storm is Coming» («stormen kommer» journ. anm.).

Innen QAnon-bevegelsen er stormen en metafor for Trumps endelige seier når han angivelig tar makta og motstanderne hans blir rettsforfulgt og potensielt henrettet på direktesendt TV, skriver AP.

Av 75 poster på Truth Social som Trump repostet den siste måneden, hadde en tredel QAnon-innhold, ifølge nyhetsbyråets gjennomgang.

Da Trump holdt et folkemøte i Pennsylvania tidligere i september, brukte han også en QAnon-sang til avslutte arrangementet. Den samme sangen har også dukket opp i Trumps nyeste valgkampvideoer. Sangen har tittelen «WWG1WGA», som er en forkortelse for QAnon-bevegelsens slagord «Where we go one, we go all».

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

- Peker mot vold

- Dette er folk som har hevet Trump til en messiasliknende skikkelse, og bare han kan stanse denne kabalen. Det er derfor du ser så mange bilder i QAnon-forum av Trump som Jesus, sier Mia Bloom til AP.

Hun er professor ved Georgia State University og ga nylig ut en bok om QAnon. Bloom spår også at Trump etter hvert kan begynne å tjene penger på å selge Q-relaterte produkter.

Antropolog Janet McIntosh, ved Brandeis University har studert bruken av språk og symboler innen QAnon-bevegelsen. Hun mener Trumps omfavnelse sier til QAnon-tilhengerne at de har hatt rett, og at han deler deres hemmelige oppdrag. Hun mener det også gir Trump en anledning til å støtte deres ønske om et voldelig opprører uten å si det direkte.

- Stormen kommer er en forkortelse for noe virkelig mørkt som han ikke sier høyt. Dette er en måte for ham å peke mot vold uten å oppfordre til det direkte. Han er prinsen av plausibel benektelse, sier McInTosh til nyhetsbyrået.

Amerikansk etterretning har tidligere advart om at QAnon-tilhengere kan utløse mer vold. Flere av deltakerne i den voldelige stormingen av Kongressen 6. januar har gitt uttrykk for at de sympatiserer med konspirasjonsteorien.

Siden har de store sosiale mediene, som Facebook, Youtube og Twitter har innført forbud mot innhold knyttet til QAnon på grunn av det voldelige potensialet. Kontoer som sprer QAnon-innhold blir stengt. Det har tvunget QAnon-bevegelsen over på plattformer med færre begrensninger, som Telegram, Gab eller Truth Social.

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under en høring i 6. januar-komiteen. Vis mer

Mange hendelser

Foruten stormingen av Kongressen har også vært andre voldelige hendelser som knyttes til QAnon.

I november 2020 kjørte to menn til lokalene i Philadelphia der stemmeopptellingen etter presidentvalget foregikk. Bilen, som hadde flere QAnon-klistremerker, var lastet med en rifle, flere andre våpen og 100 patroner. Påtalemyndigheten mente de forsøkte å påvirke valget.

I august 2021 ble en mann i California siktet for å ha drept sine to barn. Han fortalte til politiet at han hadde blitt opplyst av QAnon, og at han drepte barna fordi han trodde de hadde slange-DNA.

I august ble en kvinne i Colorado funnet skyldig i kidnappingsforsøk. Ifølge datteren skal hun ha forsøkte å kidnappe sin egen sønn fra en fosterfamilie etter at hun begynte å omgås QAnon-tilhengere.

Søndag ble en mann skutt og drept av politiet i Michigan. Han skal ha drept kona si og alvorlig skadet en datter. En annen datter sa til The Detroit News at hun trodde faren var motivert av QAnon.

Forrige helg ble en mann i Pennsylvania, som hadde lagt ut QAnon-innhold på Facebook, arrestert. Mannen skal ha gått inn i en Dairy Queen-restaurant med et våpen og sagt at han ville drepe alle demokrater og gjeninnsette Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer