Omfavnet av folket

Tusenvis av frammøtte brøt stillheten med spontan applaus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- For å minne ofrene fra regjeringsbygget og på Utøya erklærer jeg ett minutt nasjonal stillhet, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Så stoppet hele Norden opp i sorg over tragedien som rammet Norge på fredag.

Dørgende stille
På den ellers så travle plassen midt i Oslo sentrum var det dørgende stille.

Da det stille minuttet var over gikk kongen og dronningen i følge med statsministeren og AUF-leder Eskil Pedersen inn i aulaen og signerte den offisielle kondolanseprotokollen.

I tillegg til mange AUF'ere gikk både stortingsrepresentanter og en rekke sentrale Ap-politikere inn for å signere.

Spontan applaus
Da følget med kongen, dronningen og statsministeren kom til plassen brøt de tusenvis av frammøtte stillheten og ut i spontan applaus. Også da AUF'erne og Ap-representantene gikk inn for å signere ble de omfavnet av applaus.

<strong>Sorg:</strong> Gråtende AUF-ere forlater universitetets aula etter å ha signert kondolanseprotokollen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Sorg: Gråtende AUF-ere forlater universitetets aula etter å ha signert kondolanseprotokollen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

De frammøtte, som selv hadde kommet for å signere, klappet nok en gang for landets ledelse og de ulike AUFerne og de ulike Ap-politikerne etter signeringen.

- Dette er et veldig sterkt utrykk for respekt for de omkomne og et uttrykk for en veldig omtanke for de pårørende, sier statsministeren.

Og om applausen sier han:

- Dette varmer. Det styrker og det får fram det beste i Norge. Dette gir meg styrke i en veldig vanskelig situasjon.
 
Klem

<strong>Sorg:</strong> Minnestund markering på universitetsplassen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Sorg: Minnestund markering på universitetsplassen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kondolanseprotokollen er nå åpen for å bli signert av alle, og like etter at den var blitt lagt ut hadde det dannet seg en lang kø av mennesker som ved sin signatur vil vise sin medfølelse med de sørgende. Flere gråter åpenlyst når de kommer ut på plassen etter at de har signert.

Den hardt rammede AUF-lederen Eskild Pedersen ankom sammen med partivenner fra ungdomsorganisasjonen. Gråtende omfavnet han flere partivenner. Pedersen fikk også en god og lang klem fra SV-leder Kristin Halvorsen. Hun omfavnet også flere andre sørgende AUF-ere.

Biskop Ole Christian Kvarme er også på plass sammen med APs partisekretær Raymond Johansen og en lang rekke samfunnstopper.

- Dette var til ettertanke, og ett minutts stillhet, man fikk tid til å tenke når man stod i kø og skulle skrive i protokollen. Det var mange tanker. Det er en ufattelig tragedie som har hendt. I protokollen skrev jeg at høyre har dyp respekt, medfølelse og omsorg for alle ofrene, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet etterpå.

Norden
I alle de øvrige landene i Norden ble det også holdt ett minutts stillhet, samtidig med Norge, i respekt for ofrene for terrorangrepene i Norge. - Tragedien i Norge var ikke bare et meningsløst og feigt angrep på uskyldige mennesker. Det var et angrep på selve de verdiene som våre land bygger på, sier den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen. - Det var et angrep på oss alle. I denne sorgens stund skal vi stå sammen med det norske folk. Jeg oppfordrer derfor alle dansker til å være med og uttrykke vår solidaritet ved å holde ett minutts stillhet, sier han videre.

Kom alene
En stund etter at folkemassene hadde forlatt universitetsplassen, ankom en tydelig preget kronprinsesse Mette-Marit stedet. Hun hadde tidligere vært på en minnemarkering for den drepte politimannen og stebroren Trond Berntsen (51) på Øvre Eiker utenfor rådhuset i Hokksund. Han var et av ofrene for de grufulle hendelsene på Utøya. Kronprinsessen gikk inn i midtbygningen i universitetsbygningen og signerte protokollen. Noen minutter senere kom hun ut av bygningen og deretter dro hun stedet med en gang. Mette-Marit ønsket ikke å svare på spørsmål fra pressen.

<strong>AUF-leder Eskild Pedersen får en klem av SV-leder Kristin Halvorsen Foto:</strong> John T. Pedersen / Dagbladet
AUF-leder Eskild Pedersen får en klem av SV-leder Kristin Halvorsen Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
<strong> ALENE:</strong>  Kronprinsessen ankom minnestunden etter at folkemassene hadde forlatt universitetsplassen, hvor også hun signerte protokollen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ALENE: Kronprinsessen ankom minnestunden etter at folkemassene hadde forlatt universitetsplassen, hvor også hun signerte protokollen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer