Omgår regelverk for å selge øl

Ordfører i Modum, tidligere fotballpresident Odd Flattum, rister på hodet over myndighetenes nei til ølsalg på bensinstasjoner. Løsningen kan være å bygge ut stasjonene og kalle dem kolonialbutikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å løse problemet lokalt vil Flattum råde bensinstasjonsinnehaver Randi Nilsen til å bygge ut litt og kalle stasjonen for kolonial. Da skal hun få selge så mye øl og bensin hun bare orker.

Flattum nøler ikke med å karakterisere alkoholforskriftene underlagt Sosial- og helsedepartementet for reinspikka molboregler. Dessuten undergraver reglene Bygde-Norge. Det er her problemene oppstår, ikke i byen, mener Modums ordfører.

Og her følger begrunnelsen til at kolonial og ølsalg kan få selge bensin, mens bensinstasjoner ikke kan få selge øl, målbåret av rådgiver Inger Gran i Sosial- og helsedepartementet:

Bilkjøring

- Årsaken til forbudet mot ølsalg på bensinstasjoner er den uheldige sammenblandingen mellom bilkjøring og alkoholkjøp.

- Men de fleste kjører jo til Polet og kjører hjem med varene, for ikke å snakke om alle de som kjøper øl og brød på Rema 1000 og kjører hjem igjen.
- Det synes jeg var en dårlig sammenlikning, svarer Gran.

- Men dersom fru Nilsen på Modum bygger ut og hovedsakelig selger brød og øl, da er alt ok med bensinen og det hele?
- Ja.

Byregler

Flattum og kollegene på Modum i Buskerud rister på hodet.

- Dette er byregler som trekkes ned over hodene på folk i utkantstrøk. Nå kan bensinstasjonen vår få problemer fordi den ikke får lov til å svare på konkurransen fra Rema 1000, der bensin selges sammen med øl.

Flere steder i Norge har man i alle år solgt øl og bensin sammen.
Dette er steder som er for små til å ha både bensinstasjon og kolonial. Da slår man enkelt og greit sammen, kaller det kolonial og ølbutikk, og så selger man bensin ved siden av.

Reglene

For ordens skyld: Det er opp til kommunene hvem som skal få selge øl og sprit. Bare det ikke skjer på bensinstasjonen.

Men en kolonial trenger ingen dispensasjon for å sette opp ei bensinpumpe eller to. Ikke et øl-utsalg heller, for den saks skyld.

De overordnede regler for alkohol er nedfelt i alkoholloven, underlagt Sosial- og helsedepartementet. Det er her bensin-ølet stoppes.