- Det er usannsynlig at Putin og russerne vil bruke strategiske atomvåpen mot Vesten. Det er også lite trolig at de vil våge å bruke taktiske kjernevåpen, selv om det ikke kan utelukkes. Men konsekvensene vil i så fall bli veldig store, sier oberstløytnant og professorkompetanse ved Forsvarets høgskole Tormod Heier til Dagbladet.
De siste dagene har det fra russisk side blitt både antydet og fra enkelte hold direkte truet med at krigen i Ukraina kan utvikle seg til en atomkrig.
- Veien til å bruke kjernefysiske våpen er lang fra å rasle med sablene og true. Når det blir truet med å utrydde Storbritannia fra kartet med strategiske atomvåpen, er det russernes forsøk på å sende et signal til USA og vesten; dels om å stanse forsyningen av våpen til Ukraina, dels for å oppheve sanksjonene, sier Heier.
Mer våpen
Han viser til at Ukraina de siste ukene har fått mer avanserte og offensive våpen fra USA og andre Nato-land. Noe som igjen har ført til militære tilbakeslag for russerne.
- Russerne vet at et angrep mot et Nato-land umiddelbart vil bli gjengjeldt, sier Heier.
- Når det gjelder taktiske atomvåpen (taktiske kjernevåpen er betegnelsen på kjernefysiske våpen som har en forholdsvis beskjeden sprengkraft i motsetning til de langt kraftigere strategiske atomvåpnene, red.anm.) kan det ikke utelukkes at president Putin kan finne på å bruke det. Ukraina er ikke et Nato-land, og presses Putin opp i et hjørne og opplever at det er eneste muligheten for å komme seg ut av krigen med æren i behold, kan det ikke utelukkes at taktiske atomvåpen kan bli brukt, sier Tormod Heier.
Store skader
- Hvor stor skade vil bruk av taktiske atomvåpen føre til?
- Området som eventuelt rammes vil bli ubeboelig i uoverskuelig framtid. Men før russerne vil bruke taktiske kjernevåpen, er det grunn til å anta at de vil gjennomføre prøvesprengninger. Enten i atmosfæren, eller kanskje på Novaja Semlja. Det kan heller ikke utelukkes at de vil sprenge en mindre atombombe over Svartehavet, for å markere at de mener alvor med truslene, sier Heier til Dagbladet.

Oberstløytnanten og professoren mener at de meste har gått galt for president Vladimir Putin i Ukraina.
«Nikkedokker»
- Det vi har sett er at Putin er omgitt av ja-mennesker, det vil kan kalle nikkedokker, som ikke våget å gi ham korrekt informasjon før russiske militære invaderte Ukraina. Dårlig eller direkte feil etterretning. Det førte igjen til feilslåtte vurderinger, som skyldes en form for gruppetenking.
- Dersom krigen i Ukraina eskalerer, og stabiliteten innad i Russland settes i spill, er det ingen som vet hva som vil skje.
- Opplever russerne at deres eksistens trues, kan de føle seg presset til å ta i bruk atomvåpen, sier Tormod Heier.
Putins 12 nærmeste og betrodde har det fellestrekk at de er eldre menn - 10 av dem har enten passert 70 år eller nærmere seg pensjonsalderen. Bare en av president Vladimir Vladimirovich Putins (69) nærmeste er kvinner - Valentina Matvijenko, leder av det russiske Overhuset, føderasjonsrådet i Nasjonalsamlingen.
General arrestert
Heier viser til at Russland har utviklet seg til å bli et autoritært regime, hvor statsapparatet utøver selvsensur og rapporter videre en sminket versjon av virkeligheten.
For noen uker siden ble lederen for FSBs (sikkerhetspolitiets) femte tjeneste arrestert. Moscow Times rapporterte at general Sergei Beseda sitter i det beryktede Lefortovo fengselet i Moskva - det samme fengselet Frode Berg sonet spiondommen sin i. Beseda ble satt i husarrest i mars, og skal ha kommet i konflikt med Putin. Det var FSBs femte tjeneste som i stor grad hadde ansvaret for å gi etterretning om den politiske situasjonen i Ukraina og, enda viktigere, for å dyrke politisk støtte til Kreml i Ukraina.
Fryktregime
Noe som i ettertid ikke kan karakteriseres som annet fullstendig mislykket.
- Russland, under Putin, har blitt et fryktregime, hvor kritiske røster automatisk blir kalt opportunister, upatriotiske og illojale. Noe som igjen fører til at det som rapporteres videre i systemet, bare blir det avsenderen tror mottakeren vil høre, sier oberstløytnant og professor Tormod Heier.











