- Omgitt av Trump-Mini Me-er

Stemningen rundt Donald Trump beskrives som opphetet og skremmende. USA-forsker Hilmar Mjelde mener at personene som presidenten nå omgir seg med, ikke handler i god tro.

REDDE MEDARBEIDERE: Seniormedarbeidere i Trump-administrasjonen skal i økende grad være redde for at Trump misbruker makta si i et forsøk på å omgjøre valgresultatet, skriver Axios. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
REDDE MEDARBEIDERE: Seniormedarbeidere i Trump-administrasjonen skal i økende grad være redde for at Trump misbruker makta si i et forsøk på å omgjøre valgresultatet, skriver Axios. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå 30 dager til Joe Biden overtar som president i USA, og flytter inn i Det hvite hus. Da mister samtidig Donald Trump den enorme presidentmakten han fortsatt besitter - noe han trolig er klar over.

De siste dagene har det nemlig kommet meldinger om at stemningen rundt Trump ikke er spesielt god.

- Kilder som er blitt vant til Trumps utbrudd gjennom fire år, har den siste uka hørtes redde ut for hva som foregår når jeg snakker med dem, skriver den kjente New York Times-journalisten Maggie Haberman på Twitter.

- Skrek til hverandre

Under et møte i Det hvite hus i forrige uke, som både The New York Times og CNN omtaler, skal deltakerne blant annet ha skreket til hverandre. Her skal det også ha blitt foreslått å innføre unntakstilstand og ta i bruk militæret for å omgjøre valgresultatet og å beslaglegge stemmemaskiner fra delstater.

President Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, den nylig benådede generalen Michael Flynn, stabssjef Mark Meadows og den omstridte konspirasjonsteoretikeren og advokaten Sidney Powell var blant dem som deltok.

Ifølge USA-forsker Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter utspiller amerikansk politikk seg nå langs to spor: en MAGA (Make America Great Again)-virkelighet, og resten av landet, som ser fram mot Biden-administrasjonen.

- Det seriøse politiske USA i Washington D.C. forbereder seg derimot på Biden-administrasjonen. Inkludert staben i Det hvite hus - men ingen der vil være den som slutter å klappe for «den store lederen» først, sier Mjelde til Dagbladet.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

- Trump-Mini Me-er

- I MAGA-verdenen ser vi en samling av Trump-Mini Me-er som Rudy Giuliani, Sidney Powell og general Flynn. De serverer en blanding av desinformasjon og vrangforestillinger om en global konspirasjon, fortsetter Mjelde.

Han mener at disse yter «fan-service» - til Trumps velgere og Trump selv.

- Disse personene beriker eller fremmer egne interesser, på et eller annet vis. De handler ikke i god tro. Dette er ikke personer som tas på alvor lenger, og er ufarlige, mener han.

- Blir fysisk fjernet

Seniormedarbeidere i Trump-administrasjonen skal i økende grad være redde for at Trump misbruker makta si i et forsøk på å omgjøre valgresultatet, skriver Axios.

Mjelde tror imidlertid ikke at Trump og hans team vil komme noen vei med forslag om å innføre unntakstilstand og ta i bruk militæret for å omgjøre det.

- Trump har ikke med seg statsapparatet, militæret eller partitoppene på noe av dette vrøvlet. Veien videre er simpelthen ikke opp til Trump, lenger. Han vil bli fysisk fjernet med makt, om nødvendig, sier USA-forskeren.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Har det ikke i seg

Trump nekter fortsatt å erkjenne valgnederlaget mot Joe Biden. Biden fikk sju millioner flere stemmer. Valgmannskollegiet stemte også med 306 mot 232 stemmer for å utrope Biden til president.

Siden valget 3. november har Trump tapt utallige søksmål, omtellinger og forsøk på å presse lokale tillitsvalgte. Stadig flere republikanere har godtatt at Biden vil bli USAs neste president.

Men Trump selv hevder, fortsatt uten dokumentasjon, at han tapte på grunn av omfattende valgfusk. Og han omgir seg nå med en stadig mer marginal og ekstrem krets av personer, ifølge amerikanske medier.

- Hva er planen til Trump nå?

- Trumps forretningsmodell er et han er en vinner av en høyere orden. Men så tapte han for en småskrøpelig 78-årig motkandidat som stort sett har holdt seg hjemme i kjelleren det siste året. Så Trump har det ikke i seg å godta nederlag, sier USA-forsker Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer