Storbritannia:

Omikron-oppgjør: - Hysteri

Den sørafrikanske legen Angelique Coetzee var den som først slo alarm om den nye coronavarianten. Nå retter hun skyts mot statsminister Boris Johnson i Storbritannia, i kjølvannet av advarselen hans om en kommende «flodbølge av omikron».

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den sørafrikanske legen og lederen for landets legeforening, Angelique Coetzee, var den som først slo alarm om omikron - den nye virusvarianten som nå har spredt seg til store deler av verden.

For to uker siden fortalte hun til den britiske avisa The Telegraph om hvordan pasienter kom til praksisen hennes i Pretoria med uvanlige, men milde coronasymptomer.

18. november testet en familie på fire positivt for covid. Alle var fullstendig utmattet, og det var da Coetzee varslet Sør-Afrikas vaksine-komité.

Hun fortalte at hun har hatt to dusin pasienter, som testet positivt med symptomer på den nye varianten. De fleste var friske menn, som «følte seg så trøtte». Halvparten av pasientene var uvaksinert.

«Flodbølge på vei»

Siden den gang har omikronvarianten spredt seg i høy hastighet. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har 77 land til nå registrert tilfeller av varianten.

Storbritannia, hvor omikronvarianten står for over 20 prosent av tilfellene nasjonalt, er blant landene som har trykket på den store røde knappen. Den britiske helseministeren Sajid Javid har advart om at en million briter kan ha blitt smittet av omikronvarianten innen årsskiftet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.