Storbritannia:

Omikron-oppgjør: - Hysteri

Den sørafrikanske legen Angelique Coetzee var den som først slo alarm om den nye coronavarianten. Nå retter hun skyts mot statsminister Boris Johnson i Storbritannia, i kjølvannet av advarselen hans om en kommende «flodbølge av omikron».

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Den sørafrikanske legen og lederen for landets legeforening, Angelique Coetzee, var den som først slo alarm om omikron - den nye virusvarianten som nå har spredt seg til store deler av verden.

For to uker siden fortalte hun til den britiske avisa The Telegraph om hvordan pasienter kom til praksisen hennes i Pretoria med uvanlige, men milde coronasymptomer.

18. november testet en familie på fire positivt for covid. Alle var fullstendig utmattet, og det var da Coetzee varslet Sør-Afrikas vaksine-komité.

Hun fortalte at hun har hatt to dusin pasienter, som testet positivt med symptomer på den nye varianten. De fleste var friske menn, som «følte seg så trøtte». Halvparten av pasientene var uvaksinert.

«Flodbølge på vei»

Siden den gang har omikronvarianten spredt seg i høy hastighet. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har 77 land til nå registrert tilfeller av varianten.

Storbritannia, hvor omikronvarianten står for over 20 prosent av tilfellene nasjonalt, er blant landene som har trykket på den store røde knappen. Den britiske helseministeren Sajid Javid har advart om at en million briter kan ha blitt smittet av omikronvarianten innen årsskiftet.

- Jeg frykter at vi vil møte en krise i vår kamp mot den nye varianten, og vi må forsterke beskyttelsen vår for å holde venner og kjøre trygge. La det ikke være noen tvil, det er en flodbølge av omikron på vei, og jeg frykter at to vaksinedoser ikke er nok til å gi oss nok beskyttelse, sa statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse søndag kveld.

Alle i England som er 18 år eller eldre vil nå få tilbud om en tredje dose før nyttår.

- FLODBØLGE: Statsminister Boris Johnson i Storbritannia frykter at landet står overfor en «flodbølge» av omikron. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via REUTERS
- FLODBØLGE: Statsminister Boris Johnson i Storbritannia frykter at landet står overfor en «flodbølge» av omikron. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via REUTERS Vis mer

«Hysteri»

I et intervju med Sky News tar den sørafrikanske legen Angelique Coetzee nå oppgjør med uttalelsen om at en million briter kan bli smittet med omikron innen slutten av desember. Hun tar til orde for å ha is i magen i møte med virusvarianten.

- Du må ta forholdsregler, du må være forberedt, men ikke «hype» det opp. Ikke si at folk kommer til å dø av virusinfeksjon, at sykehusene vil bli overbelastet. Det er bedre å vente og se, sier Coetzee til kanalen.

Hun framholder at foreløpige rapporter har antydet at smittede får et mildt sykdomsforløp. Det er imidlertid antatt at omikronvarianten er langt mer smittsom enn de tidligere variantene.

BRILLER: At det dugger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det har også hersket stor tvil om hvor mye vaksinene beskytter mot denne varianten. En ny sørafrikansk studie antyder imidlertid at to doser med Pfizer/Biontechs vaksine gir rundt 33 prosent beskyttelse mot selve smitten, mens den gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Coetzee var tirsdag i et møte med komiteen for forskning og teknologi i det britiske parlamentet. Overfor Sky News antyder den sørafrikanske legen at hun mener Boris Johnson overreagerer i møte med virusvarianten.

- Statsminister, ikke si disse tingene, det er hysteri, sier Coetzee, og legger til:

- Hvis du sier til folk at de kommer til å bli overveldet, en million tilfeller (...). Husk at Storbritannia er mye bedre vaksinert enn Sør-Afrika, og hvis dere skulle få en gjennombruddsinfeksjon, er det milde tilfeller - så la oss se hva som skjer først, sier hun.

Coetzee legger til at hun opplevde pasientene som var smittet med deltavarianten som betraktelig sykere.

- Delta var fryktelig, det var hjerteskjærende. Da pasientene åpnet døra skjønte du umiddelbart at de var i trøbbel, sier hun til kanalen, og hevder at sykdomsbildet for pasientene hennes som er smittet med omikron er mildere.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

WHO: Frykter overbelastning

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarte på en pressekonferanse tirsdag mot å avfeie omikronvarianten som en mildere variant som gir mindre alvorlig sykdom. Selv om dette skulle stemme, kan helsevesenet bli overbelastet hvis svært mange smittes, mener han.

Alle tilgjengelige tiltak bør tas i bruk for å hindre spredningen, ifølge Tedros. Han oppfordret til raskere vaksinering, bruk av munnbind og å holde avstand.

Samtidig uttrykte han skepsis til rike land som vil gi en tredje vaksinedose til store deler av befolkningen. Fortsatt er det uklart om dette virkelig er nødvendig for å beskytte friske voksne mot omikron, ifølge WHO.

Regjeringen i Norge tar sikte på at alle over 45 år skal få tilbud om en tredje dose innen midten av januar. Andre europeiske land har satt liknende mål for å beskytte befolkningen mot omikron.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer

- Viktig å ha i bakhodet

Det er ikke registrert en stor økning i sykehusinnleggelser eller dødsfall i Sør-Afrika siden omikronvarianten ble oppdaget. Den sørafrikanske forskeren Shabir Madhi mener imidlertid at dette ikke nødvendigvis betyr at virusvarianten er mindre alvorlig.

Overfor The Guardian sier han at det potensielt kan forklares med at Sør-Afrika har blitt hardt rammet av tidligere smittebølger og at immuniteten i befolkningen dermed er høy.

- Utviklingen av omikronvarianten kommer på et helt annet stadium i pandemien. Det er viktig å ha i bakhodet når vi ser hva som utspiller seg i Sør-Afrika og hva vi kan forvente i andre settinger, hvor det kan være en helt annen epidemiologi, sier han, ifølge avisa.

I den nyeste risikovurderingen fra FHI om omikronvarianten, heter det at den om kort tid vil bli dominerende, noe som vil gi betydelig økt smittespredning.

Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, ifølge instituttet.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær, skrev FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer