Omikron påvist i Oslo

Torsdag ettermiddag har Helseetaten fått bekreftet at omikronvarianten har blitt påvist i et smitteutbrudd som startet i bydel Frogner i Oslo.

UTBRUDD: Personer som befant seg på Louise Restaurant & Bar i helga har blitt oppfordret til å teste seg etter et smitteutbrudd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTBRUDD: Personer som befant seg på Louise Restaurant & Bar i helga har blitt oppfordret til å teste seg etter et smitteutbrudd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Folkehelseinstituttet opplyser i en pressemelding at omikrontilfellet ble påvist hos en av deltakerne på et stort arrangement i Oslo. Arrangementet var et julebord som ble avholdt på Aker Brygge i forrige uke.

Helseetaten forventer at antallet omikrontilfeller vil øke. Kommunen jobber aktivt med smittesporing for å begrense smitteveier og for å forhindre at utbruddet øker i omfang.

- Laboratoriene screener alle prøver de får inn for den nye varianten av viruset. Ved mistanke blir de sendt videre til sekvensering av laboratoriet. Vi angir på rekvisisjonene om de har reist til utlandet, forteller smittevernoverlege Frode Hagen.

Deltakerne på arrangementet er bosatt i og rundt Oslo, og det var høy vaksinasjonsdekning blant dem.

Personer som får påvist omikron, skal isolere seg i sju dager fra testdato. Dette gjelder for både uvaksinerte og fullvaksinerte. Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære skal oppholde seg i karantene i ti dager. Det er også krav om negativ test etter sju dager for å avslutte karantenen.

OPPHETET: Høyre-leder Erna Solberg anklager statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for grov forenkling, under en opphetet debatt på NRKs Politisk kvarter. Bilder fra NRK. Vis mer

Smitteutbrudd

Mellom 50 og 60 personer har fått påvist covid-19 i forbindelse med utbruddet.

- Er det noe som skulle tilsi at ikke samtlige av de 50-60 smittede har omikron-varianten?

- Så langt er det én som er bekreftet, og det forventes flere, sier teamleder Caroline Bremer for coronakommunikasjon i Helseetaten til Dagbladet.

Hun opplyser at det jobbes fortløpende med sekvensering av prøver.

- Har dere informasjon om noen andre smitteveier, som skulle tilsi at det er andre varianter involvert i dette utbruddet?

- Ikke så langt.

Det er selskapet Scatec som avholdt julebordet. Kommunikasjonssjef Stian Tvede Karlsen henviser til helsemyndighetene utover de opplysningene selskapet kom med i går. Han vil ikke opplyse overfor Dagbladet i ettermiddag om Scatec er blitt informert av Oslo kommune om at det er konstatert omikronsmitte på julebordet.

OMIKRON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innkalte til pressekonferanse om omikron-smitten. Her understreket hun at det er viktig at folk vaksinerer seg. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

Bemanning

Medisinsk ansvarlig i for smittesporingsteamet i Oslo vest, Jorunn Thaulow, sier til TV 2 Nyhetskanalen at de har bemanningsutfordringer.

- For å si det sånn, så har vi ikke ressurser i smittesporingsteamene for å håndtere veldig mye mer nøyaktig form for arbeid enn vi allerede utfører. Vi ble bedt om å nedskalere arbeidet for bare noen uker siden. At det øker så fort nå, gjør at vi i utgangspunktet ikke er forberedt med tanke på bemanning. Men nå forsøker vi å kalle inn det som er av folk som tidligere har jobbet med oss, og så videre, for å bygge beredskapen opp igjen, sier Thaulow til TV 2.

Thaulow blir også spurt om hvorvidt folk bør tenke seg om før eventuelle julebord.

- Foreløpig har det ikke kommet sentrale føringer som tilsier at man skal unngå arrangementer og den slags, men jeg må jo si at det er mye som tyder på at man bør utøve større grad av forsiktighet likevel, selv om vi ikke har fått noe helt konkret på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer