Omikron og coronapass

Omikron skaper coronapass-tvil

- Ikke lenger et like relevant virkemiddel, medgir helse- og omsorgsministeren.

NYE TILTAK: Jonas Gahr Støre snakker om de nye tiltakene og coronasertifikat etter pressekonferansen tirsdag kveld. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Emma Thingstad Dalen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sannsynlig at omikronvarianten har større spredningsevne enn deltavarianten, og at den seinest i januar 2022 er blitt dominerende i Norge. Det slår Folkehelseinstituttet fast i sin nye risikovurdering av coronaepidemien og omikronvarianten.

Når den tid kommer, kan det få konsekvenser for innenlands bruk av coronasertifikatet. Helsedirektoratet tror ikke at sertifikatet vil være et effektivt virkemiddel i møte med den nye varianten.

Det opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet etter tirsdagens pressekonferanse, hvor regjeringen la fram nye nasjonale tiltak - deriblant et gjensyn med den berømte meteren.

- Som et virkemiddel for å stanse omikron-smitte, tror vi ikke at det er et veldig virksomt virkemiddel nå. Det er fordi at de som er fullvaksinert i stor grad også kan bli smittet. Hensikten med et coronasertifikat er jo å hindre at man blir smittet når man er på arrangementer, og det vil nok coronasertifikat, dessverre, i veldig beskjeden grad bevirke nå, sier han til Dagbladet.

- Ikke veldig virksomt

Guldvog understreker at sertifikatet fremdeles vil kunne ha effekt i møte med deltasmitte.

- I de områdene som har mye deltasmitte og tiltak, vil det være mulig, også per i dag, å oppheve noen av de lokale tiltakene med coronasertifikat, sier han.

- Betyr det at coronasertifikatet er nær sagt ubrukelig det øyeblikket omikronvarianten er dominerende i Norge?

- I hvert fall vil det ikke ha en slik effekt som vi trodde at det ville ha med deltaviruset. Men vi vil komme tilbake til en nærmere vurdering av om coronasertifikatet kan benyttes i forhold til omikron. Men vi tror ikke at det er et veldig virksomt virkemiddel nå, svarer Guldvog.

- Ikke like relevant

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) stiller seg bak helsedirektøren.

- Nå som vi har en situasjon hvor omikron smitter, og vi har erfaringer med at omikron smitter fullvaksinerte, så blir jo ikke coronasertifikatet et like relevant virkemiddel for å kunne gjøre lempelser på tiltak. Det er jo den hjemmelen vi har i dag til å kunne bruke coronasertifikat - til å lempe på allerede innførte smitteverntiltak, sier hun til Dagbladet etter tirsdagens pressekonferanse.

I 17.00-tida tirsdag skrev NTB at smittesporere i Oslo har oppdaget flere forgreininger ut fra omikronutbruddet på Aker Brygge. På det tidspunktet var det registrert 140 smittede etter julebordet, som ble arrangert av solenergiselskapet Scatec på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november.

- Når vi ser at denne variantens smitter så raskt, og at også fullvaksinerte er smitta i så stort omfang som det vi så i Oslo, så er det ikke relevant. Der deler jeg helsedirektørens vurderinger, sier Kjerkol.

- Må ha mer kunnskap

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker imidlertid ikke å konkludere i spørsmålet før mer kunnskap foreligger.

- Det sertifikatet er ment å være slik at det kan lempe på andre innskrenkende tiltak du må ha, hvis du da kan bevise at du har vaksinen, og vise det i sertifikatet, sier han til Dagbladet etter pressekonferansen.

Nå gjenstår det å få avdekket hvordan vaksinen virker mot den nye varianten, framholder statsministeren.

- Det kommer sikkert til å bli gjort arbeid for å endre på vaksinen, for å justere den i forhold til den nye virusvarianten, så det er det for tidlig å si. Det må vi følge med på, og vi ha mer kunnskap før vi konkluderer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer