Omikron-variant øker

Portugal er nå inne i sin sjette bølge av covid-19, ettersom den nye omikron-varianten BA. 5 er på frammarsj.

ANBEFALER FORTSATT: Portugisiske helsemyndigheter anbefaler fortsatt munnbind, men det er ikke påbudt. Foto: Zigres / Shutterstock / NTB
ANBEFALER FORTSATT: Portugisiske helsemyndigheter anbefaler fortsatt munnbind, men det er ikke påbudt. Foto: Zigres / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien ser ikke ut til å være over riktig ennå. Omikron-varianten BA. 5 skaper økt smittetrykk i Portugal i disse dager. Landet er nå inne i det som omtales som sjette bølge med covid-19.

Onsdag bekreftet helsemyndighetene i landet 26 848 tilfeller og 47 covid-relaterte dødsfall, ifølge The Guardian.

Dette var det høyeste antall daglige smittede og døde registrert siden 17. februar.

Totalt er det registrert nesten 990 000 smittede i april og mai i landet. Dette er 21 prosent av antall smittede siden pandemien startet, ifølge The Portugal News.

- Vi er ikke veldig bekymret her i Norge. Men vi har fortsatt sirkulerende virus og vi må forvente nye bølger, sier Frode Forland, fagdirektør for smittevern ved FHI.

Han kommer rett fra en evaluering med Det europeiske smittevernbyrået i Stockholm.

- Smitten er litt økende i noen land. Vår forklaring er at det er en del land, som Portugal, som ikke har hatt en stor omikron-bølge. Nå får de det gjennom BA. 5 eller BA. 4, sier Forland.

I Norge hadde vi en bølge med omikron BA. 2 i vinter. Det gjør at vi er bedre beskyttet.

90 prosent av tilfellene

Både antall smittede og antall dødsfall skal nå øke i Portugal som følge av BA. 5-varianten av coronaviruset.

I april var det 1 455 som ble rapportert å dø av eller med covid-19 i Portugal. Antall døde i april representerer seks prosent av totalt antall covid-dødsfall meldt i Portugal.

Tirsdag uttalte The National Health Institute Doutor Ricardo Jorge (INSA), som tilsvarer FHI i Portugal, at den nye BA. 5 representerer nå 90 prosent av nye infeksjoner med covid-19. Dette ifølge Euro News.

De nye omikron-variantene er noe mer smittsomme.

- BA. 5 er mer smittsom, det ser vi også ved at den overtar der BA. 2 har vært dominerende, men det er ikke noe som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom, sier Forland.

BOOSTER: En årlig booster-dose for noen grupper diskuteres nå i Norge. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock / NTB
BOOSTER: En årlig booster-dose for noen grupper diskuteres nå i Norge. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock / NTB Vis mer

Faller i nabolandene

Smittetrykket i Portugal er ekstraordinært også for regionen. I Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Spania har antall smittede falt jevnt de siste to månedene.

Sykehusinnleggelser og antall pasienter på intensivavdelingene er forventet å forbli høyt i Portugal fram til slutten av juni.

Siste uka registrerte Portugal 2 447 nye tilfeller av covid-19 per million innbyggere. Til sammenlikning ble det registrert 447 smittede per million i nabolandet Spania, skriver Euro News.

Selv om smitteraten øker i Portugal, er den fortsatt bare litt over en tredjedel av antall daglige smittede som det var i slutten av januar.

Smittebølgen skaper frykt for landets turistnæring, men ifølge kilder som uttaler seg til Reuters, er det så langt ikke meldt om avbestillinger.

Mer enn 90 prosent av befolkningen i Portugal er fullvaksinert mot covid-19.

BEKYMRET: Fredag 16. april ble den indiske mutasjonen av covid-19 påvist i Bergen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret. Vis mer

Høyest forekomst

- Portugal er sannsynligvis det europeiske landet med høyest forekomst av denne undervarianten, og dette forklarer delvis det høye antallet av nye tilfeller som vi ser, sa helseminister Marta Temido.

I april forsvant de fleste corona-tiltakene i Portugal, inkludert bruk av munnbind.

Helseminister Temido sier at det fortsatt er anbefalt å bruke munnbind og myndighetene tilbyr boostervaksine til de mest sårbare, men det er ingen planer om å innføre nye corona-restriksjoner.

Liten økning i Norge

Andelen BA. 5 av rapporterte covid-19-tilfeller øker også i Tyskland. I slutten av april var andelen BA. 5 i Tyskland 0,2 prosent av tilfellene, mot 5,2 prosent rapportert 22. mai. I Tyskland er det BA. 2 som er den dominerende, med 96 prosent av tilfellene.

Torsdag rapporterte Tyskland om 46 327 nye tilfeller av covid-19, og 124 dødsfall av eller med covid-19. Smittetrykket i Tyskland har falt siden slutten av mars.

Siste ukesrapport fra Folkehelseinstituttet (FHI), publisert 25. mai, viser en liten økning i antall innlagte pasienter med covid-19 som hovedårsak i uke 19. Dette skjedde etter ni uker med nedgang i antall innlagte pasienter. I uke 20 er det foreløpig registrert en liten nedgang igjen. I uke 20 var det registrert 66 nye innlagte covid-pasienter.

- Den nedadgående trenden vi har sett i Norge siden uke åtte, den har stoppet opp for noen uker siden. Smitten legger seg nå på et stabilt lavt nivå, sier Forland.

IKKE OVER: Vi vil fortsatt ha coronaviruset rundt oss. Foto: Nhemz / Shutterstock / NTB
IKKE OVER: Vi vil fortsatt ha coronaviruset rundt oss. Foto: Nhemz / Shutterstock / NTB Vis mer

Mest hos eldre

Smittetrykket i Norge følger nå aldersgruppene for hvem som er mest utsatt, forteller fagdirektøren. De eldre over 75 år har nå flest smittetilfeller, mens smittetrykket er minst hos små barn.

Frode Forland råder nordmenn som skal ut og reise i sommer til å følge med på hvilke regler som gjelder for «ditt» land.

- Det er fortsatt restriksjoner i visse land med bruk av munnbind. Coronasertifikat trenger man fortsatt, og det er litt ulike regler, sier Forland.

FHIs rapporter publiseres nå hver annen uke. Fram til 22. mai har FHI registrert totalt 3 141 covid-19 relaterte dødsfall, av eller med covid-19. Meldte dødsfall har vært nedadgående siste åtte uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer