Omikron i Norge

Omikronhopp i Agder: - Vil ta over

Den nye mutanten øker kraftig i landets sørligste fylke. - Forventet, sier kommuneoverlege.

CORONASTEMNING: Jula 2020 satte kunstneren Erik Pirolt opp denne coronaskulpturen på torget i Kristiansand. Nå har omikron og corona igjen satt sitt preg på julefeiringa. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
CORONASTEMNING: Jula 2020 satte kunstneren Erik Pirolt opp denne coronaskulpturen på torget i Kristiansand. Nå har omikron og corona igjen satt sitt preg på julefeiringa. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

I løpet av helga er det påvist 1334 tilfeller av omikron-varianten i Norge. 160 av disse tilfellene er påvist i Agder, et fylke hvor den nye mutasjonen nesten har doblet seg siden fredag.

Da hadde fylket 183 bekreftede tilfeller, og de er nå totalt oppe i 343 tilfeller.

- Dette er en forventet utvikling. Også i Kristiansand ser vi et stigende antall tilfeller av omikron. Vi er forberedt på at denne varianten vil ta over smittebildet, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Dagbladet.

IKKE OVERRASKET: Kommuneoverlege i Kristiansand, Styrk Fjærtoft Vik, er ikke overrasket over økningen i antall omikron-tilfeller. Foto: Kristiansand kommune.
IKKE OVERRASKET: Kommuneoverlege i Kristiansand, Styrk Fjærtoft Vik, er ikke overrasket over økningen i antall omikron-tilfeller. Foto: Kristiansand kommune. Vis mer

Presset

Søndag ble det registrert 218 nye smittetilfeller i Kristiansand. Samme dag hadde kommunen totalt fått bekreftet 177 tilfeller av omikron, men ifølge Vik er det flere kristiansandere som ennå ikke har fått endelig bekreftet den nye varianten.

- Utfordringen er at det tar noe tid å få svar på sekvenseringene av prøvene, så om flere av tilfellene i Agder er fra Kristiansand, er jeg ennå ikke sikker på.

- Hvordan vil du beskrive situasjonen akkurat nå?

- Vi har økt kapasiteten, men er presset når det gjelder smittesporing. Vi må prioritere å få sendt ut skriftlig informasjon til dem som allerede har fått påvist smitte.

Kommunelegen legger også til at de gjerne skulle hatt mer personell tilgjengelig for å utføre oppgavene.

- Vi bruker også mye ressurser på å utdanne nye personer til å utføre dette arbeidet.

Slutter ikke å teste seg

Med bare få dager igjen til julaften vil dem som nå tester positivt, bli satt i isolasjon under feiringen av høytida.

Vik håper og tror at dette ikke blir en faktor for at antallet coronatester skal falle de neste dagene.

- Testtallene så langt tyder på at folk fortsatt velger å teste seg. Vi er avhengige av dette for at vi skal ha kontroll og unngå unødvendig smitte, sier Vik.

Han forteller deretter at de også vil ha tilstrekkelig med testkapasitet gjennom hele jula.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer