Omkamp i morgen

Det er sjelden en debatt som kan bety liv eller død for en regjering, får en så rask avklaring som i går. Etter noen minutters tørrpreik av Øystein Hedstrøm, som var saksordfører og førstemann ut, var den varslede kampen om regjeringens skjebne avblåst. Da moroa skulle begynne, ble vi istedet vitne til et realt mageplask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men etterpå gikk alle parter rundt og smilte. Den merkelige alliansen mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet hadde jo vunnet selve saken. Fred Olsen og hans venner får bygge ut sitt IT-senter og boligfelt på Fornebu med staten som en viktig bidragsyter.

  • Hedstrøm gjorde tapre forsøk på å forklare hvorfor hans parti er blitt så glad i å bruke skattebetalernes penger til næringsdrift. Det lyktes han dårlig med. Nå vil Fremskrittspartiet pøse ut bostøtte til rikinger på Fornebu, som SV hevdet.
  • Men flertallet bøyde av i det viktige prinsippspørsmålet som gjelder maktforholdet mellom regjeringen og Stortinget. Regjeringen ble ikke diktert hvordan den selv skal organisere statens medvirkning på Fornebu. Det ville vært en ren mistillit til Lars Sponheim. Denne mistilliten er riktignok uttrykt i avisintervjuer, men ingen våget å gjenta den i Stortinget. Når Bondevik i går ikke trengte å stille kabinettspørsmål, var dagen reddet. Etterpå kappløp Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet om å få æren av å ha lagt ut redningsplanken for regjeringen.
  • Men det var Carl I. Hagen som snudde tvert om og løp fra sitt ultimatum til regjeringen. Da bandt han også Arbeiderpartiet. Jens Stoltenberg kunne ikke stå fast på sitt opprinnelige forslag alene. Det ville blitt et ynkelig nederlag. Stoltenberg har på noen få uker skaffet seg en betydelig fallhøyde, og selv om han kom noenlunde helskinnet gjennom gårsdagen, har han ikke mye å gå på i gasskraftsaken i morgen. Han tåler ikke flere nederlag uten å tape autoritet. Da kan dette bli en helvetesuke for Stoltenberg i stedet for Bondevik.
  • Også i morgen kan Hagen bli avgjørende for Bondeviks skjebne. Med sitt forslag seint i går kveld om å endre forurensingsloven for å bygge gasskraftverk, har Hagen satt Høyre i klemma. Også Høyre ville opprinnelig gå lovveien i stedet for å pålegge regjeringen å slå en strek over SFTs avgjørelse, slik Arbeiderpartiet ønsker. I går kom så redegjørelsen fra lovavdelingen i Justisdepartementet, som i store trekk gir regjeringen medhold.
  • Da blir det vanskelig for Høyre å fortsette sin allianse med Arbeiderpartiet. Et parti som hevder å være rettsstatens beskytter, kan ikke si at dette er politikk og ikke jus, slik Arbeiderpartiet gjør. Noen må hviske den unge Jan Tore Sanner noen ord om Høyres tradisjon. Det vil være livsfarlig for Høyre å kaste Bondevik uten støtte fra Hagen, ikke minst når det skjer på et mer enn tvilsomt rettslig grunnlag. Utgangen på morgendagens behandling kan derfor bli at flertallet vedtar et prinsipp om gasskraftverk, og at regjeringen får tid til å utrede de juridiske sidene ved saken. Stortinget må uansett ta stilling til Hagens nye lovforslag.
  • Mange mener at regjeringen etter gårsdagens smule seier vil være mer ettergivende i morgen. Det er mulig Bondevik vil være tilfreds med at saken sendes ut på nye runder, og at det vil ta enda lenger tid før bygging av gasskraftverkene eventuelt vil starte. For det er liten tvil om at de tre partiene ønsker å regjere videre, slik at de kan møte velgerne som eget regjeringsalternativ om halvannet år. Det er dermed ikke sagt at regjeringen vil overleve valget og det påfølgende maktspillet.
  • Hvis regjeringen kastes nå, kan det tenkes at både Kristelig Folkepartis og Venstres landsmøter om ett år igjen åpner døra for Høyre. Da vil Senterpartiet bli en slags frispiller i regjeringen Stoltenbergs kulisser. Men drømmen om regjeringsmakt vil være like fjern for Høyre. Hvis regjeringen blir sittende, må den uansett ut på jakt etter støttespillere eller en partner med tyngde etter valget. Den kan ikke fortsette som nå. Men hvem det blir, kan faktisk bli avgjort av velgerne.