Omkamp mellom eks-kollegaer

Yudhoyono og Megawati går videre i den Idol-liknende president-valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir en andre valgrunde etter at Susilo Bambang Yudhoyono (54) ikke klarte å sikre seg de nødvendige 50 prosentene i gårsdagens valg. En valgdagsmåling viser at han får rundt 33 prosent av stemmene. 20. september møter han trolig den sittende presidenten, Megawati Sukarnoputri, som får 26 prosent på samme måling.

Hun lå i natt likt med eks-general Wiranto, men rykker ifra hos USA-baserte National Democratic Insistute. Han har bare 23 prosent og får dermed ikke være med på neste runde. Feilmarginen er 1.1 prosentpoeng på den pålitelige målinga. Det offisielle resultatet er ventet om ti dager.

Omtelling til langt på natt

Regelendringer gjort etter valgstart, kunne avgjort hvem som går videre. Flere millioner stemmesedler skulle vært forkastet fordi folk ikke brettet dem ut før de gjennomhullet sin kandidat. Da tabbeomfanget ble kjent i går, bestemte valgkommisjonen at sedlene skal telles på nytt og godkjennes så lenge det andre hullet er på et område av stemmeseddelen der det ikke er en kandidat.

Seddelklusset og regelendringene gjør likevel ikke at valget ender i retten - slik som i Florida da Bush omsider ble utnevnt til president av høyesterett. Både Wiranto og Megawati har lovet at de ikke vil protestere på valgresultatet.

Avviser skandale

Dette er første gang verdens mest folkerike muslimske stat har direktevalg på presidenten. Kommisjonen visste allerede i forrige uke at sedlene kunne bli et problem, men avviser at det har utviklet seg til en valgskandale.

- Det er ikke noe stort hinder. Valget har gått bra det, sier talsmann Hamid Awaluddin til nyhetsbyrået AP.

Sunget seg landet rundt

Valgkampen i det ferske demokratiet har for utenforstående fortont seg som ganske absurd. I stedet for å diskutere politikk, har kandidatene reist landet rundt og sunget. Flere har også deltatt på den indonesiske Idol-konkurransen.

Velgerne sier at personligheten er avgjørende, så stemmeprakt og sjarm avgjør hvem som blir president. At Wiranto er tiltalt av et FN-tribunal for krigsforbrytelser i Øst-Timor i 1999, skremmer ikke velgerne.

Med moteriktig skinnjakte, heftig hoftevrikking og bedre låtvalg enn konkurrentene, ble Yudhoyono raskt favoritten.

Carter gratulerer

Han var sikkerhetsminister i Megawatis regjering, men trakk seg for noen måneder siden for å stille til valg. Megawati fikk presidentjobben fordi hun var den mest populære politikeren etter at diktatoren Suharto ble styrtet i 1998.

De siste årene har hun mistet oppslutning fordi hun ikke har lyktes med å knekke korrupsjonen og få fart på økonomien. Folket har også inntrykk av at hun er høy på pæra og uinteressert i vanlige folks problemer. De stemmer derfor på utfordreren Yudhoyono som utstråler stabilitet og sikkerhet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Dette er en fantastisk overgang fra autoritært styre til demokrati. Vi er svært imponert over det ryddige og godt planlagte valget som er i gang, sier eks-president Jimmy Carter som er valgobservatør i hovedstaden Jakarta.

Les mer om Idol-valgkampen i Indonesia

<B>FERSKT DEMOKRATI: Før fikk ikke indonesierne velge presidenten. Her stemmer to innbyggere i Baliem-dalen på Irian Jaya.
<B>SANKER STEMMER MED STEMMEN: Yudhoyonos valgmøter minnet mest om popkonserter.
<B>VALG-TABBE:</B> Mange stemmetellere ble sittende oppe gjennom natta for å telle på nytt etter at reglene ble endret.
<B>RETTE SIGNALER: Etter å ha levert stemmeseddelen, benyttet valgfavoritten anledningen til å kysse noen flere babyer i Jakarta.
<B>RISIKERER JOBBEN: Megawati Sukarnoputri viser at hun har blekk på fingeren - tegnet på at hun har avlagt stemme.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 27888257


Varnish cache server