Omkamp på Åråsen

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): Tro og tvil blir avgjørende for forsvarerne til Per Kristian og Veronica Orderud. Når retten nå settes på Åråsen stadion, starter kampen om juryens tillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er få nye elementer for retten å ta tak i når Eidsivating lagmannsrett skal vurdere om de fire trippeldrapstiltalte er skyldige etter tiltalen eller ikke. Ankesaken i trippeldraps-saken holdes på Åråsen stadion i Lillestrøm.

Det første retten skal gjøre er å «skyte ut» seks av de atten utvalgte jurymedlemmene. Deretter starter kampen om hvem juryen skal tro på.

Tvil

Forsvarerne vil trolig i langt større grad enn første rettsrunde satse på å så tvil hos juryen. Er det virkelig mulig at Per Kristian Orderud kunne være med på å utrydde sin egen familie? Forsvarernes mulighet for frikjennelse ligger i å så tvil hos juryen. Dersom juryen ikke er 100 prosent overbevist om skyld kan de heller ikke svare ja på spørsmålet om de tiltalte er skyldige.

Lite nytt

Påtalemyndigheten har gitt opp å finne ut hvem som avfyrte de dødelige skuddene på Orderud gård natt til 22. mai 1999. Etter den fellende dommen i Nes herredsrett i juni i fjor har det skjedd lite på etterforsknings-fronten. Men ifølge VG har statsadvokat Jørn S. Maurud ett nytt ess i ermet: Et notat som politiet beslagla på Orderud gård i juni 1999. Politiet mener notatet styrker teorien om at Veronica Orderud har hatt befatning med drapene.

Politiet finner det særlig interessant at Veronica har skrevet både «skonummer» og «pengeuttak», to temaer hun ikke ble spurt om i avhør, og som politiet ikke visste skulle bli sentrale temaer før senere i etterforskningen.

Åstedet

Det første førstelagmann Odd Jarl Pedersen og hans to lagmenn Torolv Groseth og Sverre Dag Nyhus må gjøre er å få valgt ut en jury på tolv menn og kvinner. Deretter blir det trolig åstedsbefaring kort tid etter. Retten må få en oversikt over Orderud gård og omgivelsene for å få et klart bilde av hva som skjedde den fatale pinsen for snart tre år siden.

Dagbladet.no følger rettssaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer