Omkom da huset ble tatt av ras

Seks andre arbeidere slapp fra marerittet uten alvorlige skader da er hus ble tatt av ras utenfor Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Ekstremvær skaper kaos på Vestlandet

ÅSANE/OSLO (Dagbladet.no): Jordskredet rammet et bolighus under oppføring i Hetlebakkveien 117 i Åsane klokka 08.45 i dag tidlig.

Til sammen sju bygningsarbeidere befant seg i huset da jordmassene la bygningen i ruiner. Tre av dem kom seg ut egen hånd, mens tre andre måtte reddes ut. Èn 28-årig bygningsarbeider var fortsatt savnet fram til rundt 14.20 i dag.

Nå er denne mannen funnet og tatt ut av rasstedet.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet.no 14.30 at en person er funnet død.

Søker med hunder

Politi og redningsarbeidere jobbet i ettermiddag på spreng for å finne og hente ut den siste savnede. Det ble blant annet satt inn lavinehunder og varmesøkende kameraer i søket, som ble betegnet som svært vanskelig.

Huset, som er knust til pinneved, ble flyttet åtte meter av raset. Ifølge skadestedsleder og politiførstebetjent Stig Slaatten ble området undersøkt av en geolog, som konkluderte med at det fortsatt er rasfare på stedet.

De tre mennene som ble reddet ut fra bygningsmassene - to 20-åringer og en 26-åring, er lagt inn på Haukeland universitetssykehus. 

- Alle tre er lettere skadd og tilstanden deres er stabil. De har alle pådratt seg sårskader og er til videre undersøkelse, står det i en pressemelding fra Helse Bergen

Politiet hadde lenge problemer med å få oversikt over hvor mange som egentlig befant seg i huset da raset gikk, fordi bygningsarbeiderne har ulike oppdragsgivere.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer


Slo alarm hos naboer

Like etter raset kom to av bygningsarbeiderne seg uskadd ut av huset. De løp over til Sonja Nielsen og ektemannen, som er nærmeste naboer til ulykkesstedet.

Sonja Nielsen forteller til Dagbladet.no at hun sto opp tidlig i dag, og hadde bestemt seg for å holde barna hjemme fra skolen på grunn av det voldsomme uværet som herjer Vestlandet. Da jordraset kom veltende ned åssiden oppfattet hun det som et digert brak.

- Det hørtes ut som en lastebil med masse stein som veltet, sier hun.

Kort tid seinere så Sonja Nielsen og ektemannen at det var gått et ras.

- Det verste var å tenke på at det var folk igjen inne i huset, sier hun til Dagbladet.no.

Nå er familien Nielsen og andre bebeoere evakuert. Alle er bekymret for hva som kan skje med deres egne hus.

Evakuert

Politi og redningsmannskaper jobber for fullt på rasstedet i Hetlebakkveien. En gravemaskin er fraktet til stedet, og politiet har evakuert beboere i området.

Hetlebakkveien ligger under ei åsside, og det var herfra raset gikk i dag.

- En elv flommet over og tok med seg jordmasser ned. Huset som ble truffet er fullstendig ødelagt, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Det har tidligere vært minst to store branner på toppen av åsen, den siste på 1980-tallet, og det antas at skogen manglet dype røtter som kan holde på jordmassene i tilfelle ekstremregn.

Raset kalles et «flatskred». Det er omtrent tretti meter bredt nederst og 300 meter langt. Huset som ble truffet er delt i to, og flere meter skiller de to delene.

Stengte veier
Det råder fullstendig kaos over store deler av Vestlandet etter at høststormen ««Loke» slo inn over landsdelen i dag tidlig.

Det har gått flere jord- og steinras. Et stort antall veier er stengt, blant dem hovedårer inn og ut av Bergen sentrum.

- Alt flommer over. Hele Bergen har store trafikkproblemer, i likhet med flere andre deler av Hordaland, sier informasjonsleder Trygve Hillestad til Dagbladet.no.

I tillegg er strekningen mellom Myrdal og Arna på Bergensbanen stengt på grunn av ras. Togpassasjerer må fraktes dette stykket i busser.

I dag tidlig måtte fire personer evakueres etter at et jordskred gikk mellom to hus på Brekkereino på Voss. Her kom ingen til skade.

Ekstremvær

Meteorologisk institutt sendte i går ut ekstremvarsel for Nord-Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Det antas at de mest utsatte strøkene kan få opptil 200 millimeter nedbør i løpet av dagen.

Norges geotekniske institutt (NGI) har advart mot stor fare for jordskred, og Norges vassdrags- og energiverk (NVE) har utstedt flomvarsel for hele regionen.

Det er svært sjeldent at meteorologene sender ut ekstremvarsel på grunn av nedbør. Forrige gang var i september, da et voldsomt uvær skapte flom og kaos over store deler av Vestlandet.

Da omkom to mennesker etter at et jordras rammet flere hus i et boligfelt i Fana i Bergen.

- Situasjonen i dag er akkurat som da raset gikk, sa Hillestad til Dagbladet.no i 07-tida i dag tidlig.

• Oppdaterte meldinger fra Vegtrafikksentralen

OMKOM:</B> Redningsmannskaper bærer her ut mannen som omkom under raset i Hatlebakkveien i Åsane.
DESPERAT LETING: Politiet har satt inn lavinehunder i letingen etter den savnede mannen.
KNUST TIL PINNEVED: Raset delte bolighuset, som var under oppføring, i to.