Omkom i gruveulykke på Svalbard

En 48 år gammel mann omkom i et gruveras på Svalbard i formiddag. Seks andre kom fra rasulykken uten skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et arbeidsteam på sju personer arbeidet med å kutte kull innerst i gruva Svea Vest. Plutselig raste fjellet i gruvegangen ut og traff mannen som omkom.

- Han ble brakt hardt skadd ut av gruva, og gruvekameratene hans iverksatte startet livreddende arbeid på stedet, men livet sto ikke til å redde, sier Odd Reidar Humlegård, fungerende sysselmann på Svalbard.

Svært rutinert

Den omkomne i ulykken i dag, Egil Sårheim, er en svært rutinert gruvearbeider. Han begynte i Store Norske Spitsbergen Kullkompani i 1977. Han har fagbrev i gruvedrift og var arbeidsleder på skiftet da han døde. Han har tidligere fungert som hovedvernombud for Store Norske på Svalbard.

Innleder etterforskning

Sysselmannen på Svalbard rykket ut i helikopter med lege og helsepersonell da de fikk melding om ulykken, men da de kom fram var mannen død.

Sysselmannen har nå stengt gruva inntil etterforskningen er ferdig. Representanter fra Arbeidstilsynet i Tromsø kommer til Svalbard for å delta i etterforskningen.

Det er Store Norske Spitsbergen Kullkompani som driver Svea Vest på Svalbard. De ansatte i selskapet får i ettermiddag tilbud om krisepsykiatri fra helsepersonell ved Longyearbyen sykehus.

Vurderer nedleggelse

Etter planen skal gruven der ulykken skjedde stenges i november i år. Men gruveselskapet vil nå vurdere å stenge gruven tidligere på grunn av dagens dødsulykke. Det har tidligere vært en dødsulykke i Svea. I 1995 døde en person etter et blokkfall.

Besøk Store Norske Spitsbergen Kullkompani

OMKOM I GRUVERAS: En 48 år gammel mann omkom da et mindre ras traff mannen i Svea Vest på Svalbard i formiddag.