Omkom i skipsforlis i Oslofjorden

04.10 lød mayday-signalet fra det danske lasteskipet «Gert Hansen». En dansk sjømann er funnet død, en annen er savnet, trolig omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To polakker og to dansker var om bord. Polakkene er funnet i live i det kalde vannet, en danske er funnet død, og en er fortsatt savnet.

Skipet som var lastet med salt, var i følge NTB på vei fra Lübeck i Tyskland til Sjursøya i Oslo.

To helikoptre, seks båter og dykkere lette i natt etter den savnede i sjøen og på holmer og skjær. I følge NTB søkes det fortsatt med hunder og mannskap på begge sider av fjorden.

Hovedredningssentralen for sør-Norge har ikke oversikt over hva som er årsaken til forliset.

- Skipet gikk ned raskt. Det rakk såvidt å gi mayday-signal før det sank. Vi kan ikke bekrefte noe om årsaken til havariet. Det er ingen holmer eller skjær i nærheten, men vi kan ikke utelukke at skipet kan gått på noe eller fått en forskyvning i lasten, sier redningsleder Terje Langås til Dagbladet.no. Været var bra da ulykken skjedde.

Politiet i Follo avhørte i natt de to polakkene. Disse har fortalt at de så kapteinen svømme i havet, men politiet er usikre på om det er kapteinen som er funnet død og kan derfor ikke si om den savnede dansken er blitt med skipet ned.

- Polakkene snakker svært dårlig engelsk. De er fraktet til sykehus og vi jobber med å finne en tolk, sier politiadjutant Magne Sundby til Dagbladet.no. Han anslår at det tok redningsfolkene rundt en halv time å komme til stedet skipet gikk ned.

100 meters dyp

«Gert Hansen» er på 300 bruttotonn, 40 meter langt og åtte meter bredt. Redningssentralen regner med at det nå ligger på rundt 100 meters dyp øst av Håøya.

- Dette er så dypt at det kan bli vanskelig å komme ned med dykkere, forteller Terje Langås.

Skipsforliset skjedde ikke langt unna Askholmen der Blücher ble senket. Det nøyaktige stedet skipet gikk ned er 54 grader, 41,4 minutter nord og 10 grader, 36 minutter øst. Dette er sør for Askholmen.