Omkom i snøskred i Hemsedal

Trygve Ove Norum (58) rammet av to skred i terrengfelle.

DØDSSKREDET: Skredkanten i Hemsdal nyttårsaften oppe til venstre i bildet, tatt dagen etter. Foto: Ove Engene, Gol og Hemsedal Røde Kors.
DØDSSKREDET: Skredkanten i Hemsdal nyttårsaften oppe til venstre i bildet, tatt dagen etter. Foto: Ove Engene, Gol og Hemsedal Røde Kors. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Trygve Ove Norum (58) fra Oslo som mistet livet i et av snøskredene i Hemsedal nyttårsaften, opplyser Sør-Øst politidistrikt.

Norum ble meldt savnet av familien på hytta på ettermiddagen. Han ble funnet etter en leteaksjon natt til 1.januar.

Både redningshelikopter, luftambulanse, samt mannskaper fra Røde Kors og Norske Redningshunder deltok i søket

Skredet gikk i nærheten av Totten på toppen av skisenteret.

Tidligere dagen - klokka 14.42 - kom meldingen om det første snøskredet i området, ved Solheisen bare noen kilometer fra der Oslo-mannen ble funnet omkommet.

Der ble en mann funnet skadd og brakt til sykehus med legehelikopter.

Politiet beskrev nyttårsaften skadene som alvorlige, men ikke livstruende.

SNØSKRED: Her blir skiløpere tatt av et snøskred i Østerrike rett før jul, som førte til en redningsaksjon med rundt 200 personer. Video: Stefan Albrecht Vis mer

Ringte selv

Han fikk selv ringt etter hjelp.

Både den omkomne og skadde mannen var erfarne med alpinski. Ut fra kjente opplysninger, var de begge aleine på skitur da skredene.

Den omkomne ble lokalisert med søkeutstyr etter mobiltelefon.

Odd Inge Skredderberget Blakkestad i Gol og Hemsedal Røde Kors var med i begge aksjonene etter skred- og savnetmeldingene.

- Etter den første meldingen, der mannen ble funnet og fløyet til sykehus, var vi på vei hjem for å gjøre klart til nyttårsaften. Så kom den andre meldingen, og vi snudde, sier Blakkestad til Dagbladet.

SKRED: Tre franske skikjørere er døde etter et snøskred i Beretlia i Lyngen kommune sist påske. Foto: Marius Hoe / Framtid i Nord / NTB Vis mer

Visste ikke om skred

- Vi visste ikke at det var gått et skred der også og at en person lå under snømassene. Det var først en savnetmelding fra familien, sier Blakkestad.

Meldingen fra familien kom et par timer etter det første skredvarslet.

Hemsedal er et av landets mest besøkte fjell- og skiområder nå om vinteren.

- Hvor stor er snøskredfaren i Hemsdal nå?

- Skredvarslingen varsom.no bruker tallet 2, som er moderat fare. For kort tid siden var det opp mot tallet 3, som betyr betydelig skredfare.

- Advarer du folk å kjøre ski nå i bratte områder?

- Min oppgave som redningsmannskap er ikke å skremme noen. Men to av grunnreglene for å ferdes i fjellet nå er ekstra viktige. Sjekk alltid varsom.no om skredfaren. Og like viktig: den klassiske fjellvettregelen om at du må være kjent der du ferdes, eller rådføre deg/gå sammen med kjentfolk i området, sier Odd Inge Skredderberget Blakkestad.

Terrengfelle - to skred

Ifølge skimagasinet Fri Flyt ble den omkomne 58-åringen rammet av to skred i et bratt område med fossefall, såkalt terrengfelle, i bratthenget med det geografiske navnet Djeveldalen - et populært område for offpist-kjøring.

Politiet opplyser til magasinet at det var helikoptermannskapet som oppdaget fra lufta at det var skred som hadde utløst familiens savnetmelding.

MÅ FLYKTE: Et massivt snøskred traff basecampen ved Mount Manaslu 2. oktober. Video: Newsflare via @tashi8848.86. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Det var ingen vitner verken til skredene eller ulykken.

- Jeg har en følelse at mange kanskje tror det er tryggere å kjøre heisnært. Slik kan være det, siden snøen blir oppkjørt fortere, men når ingen har kjørt i den før deg, da er den akkurat like farlig som annen snø. Akkurat nå er det mye som tyder på at det ikke er tryggere å kjøre offpist nær skiheis, sier skredekspert Markus Landrø i NVE til Fri Flyt.

I tillegg til skredene i Hemsdal, har det vært snøskred nær skiheiser tre andre steder de siste dagene: i Hodlekveskogen i Sogndal, Lemonsjøen ved Vågå og ved Fjellekspressen i Trysil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer