<strong>KNUST:</strong> Ulykkesbussen landet på taket med 41 personer om bord da den kjørte av veien på Rv 63 ved Gudbrandsjuvet i Valldal kommune 30. juli i fjor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB Scanpix.
KNUST: Ulykkesbussen landet på taket med 41 personer om bord da den kjørte av veien på Rv 63 ved Gudbrandsjuvet i Valldal kommune 30. juli i fjor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB Scanpix. Vis mer

Omkom i Trollstigen-ulykke - brukte ikke bilbelte

Havarikommisjonen: Innsnevring av smal vei var ikke varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bilbeltebruk kunne ha begrenset skadeomfanget ved turtistbussulykken på Trollstigveien i fjor sommer, påpeker Statens havarikommisjon for transport (SHT).

30. juli i 2016 kolliderte en ukrainsk buss med en personbil på Trollstigveien nær Valldal i Møre og Romsdal. Bussen kjørte av veien og veltet i sammenstøtet. En person omkom og to ble alvorlig skadet i ulykken. Bussen hadde 38 passasjerer, to førere og en guide ombord.

Havarikommisjonen har rekonstruert ulykken og kommet fram til at passasjeren som døde og en av de alvorlig skadde ikke brukte bilbelte da ulykken skjedde.

Veibredde innsnevret - uten varsel

Undersøkelsen har også vist at den tilgjengelige veibredden, som i utgangspunktet var marginal, ble ytterligere redusert over en 200 meters strekning.

Den faktiske veibredden på kollisjonsstedet var 4,75 meter etter å ha blitt snevret inn fra 5,4 meter ca. 40 meter fra treffpunktet i retningen bussen kom fra.

Dette var ikke varslet for trafikantene, og SHT mener at dette bidro til at sammenstøtet inntraff, heter det i rapporten.

Frifunnet for uaktsomt drap

Den ukrainske sjåføren ble i oktober i fjor frifunnet for uaktsomt drap, men dømt for å ha kjørt uforsiktig i Sunnmøre tingrett. Mannen ble dømt til fengsel i 30 dager for brudd på veitrafikkloven.

Han mistet også førerretten i Norge i ett år fra 30. juli 2016.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer