Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Omkommet ble registrert som overlevende

Helse Fonna og politiet deler skylda for tabben etter Stord-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av de omkomne etter flyulykken på Stord ble først registrert som overlevende. Det kommer fram i evalueringen av redningsarbeidet. Kommunelegen og politiet deler ansvaret for tabben.

Ble ikke brukt skadelapper

Årsaken til feilregistreringen er at det ikke ble brukt skadelapper, skriver bt.no.

- I dette tilfellet ble det brukt passasjerlister i registreringsarbeidet. I ettertid ser vi at det var feil å la disse vært fasiten, sier seksjonssjef Svein Sørensen for plan og beredskap ved fellesoperativ enhet i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, til bt.no.

Han sier det er politiets ansvar å kvalitetssikre at registreringen stemmer.

Mer kritikk

Dette er bare ett av flere kritikkverdige forhold som kommer fram i den interne rapporten. Det er beredskapsleder i Helse Fonna, Finn Arve Åsbu, som har skrevet rapporten.

Den som får hardest medfart er kommunelegen i Stord, Lars Helge Sørheim. Han var fagleder for helse på skadestedet under aksjonen.

ROTET BORT PASSASJER: En omkommet passasjer ble registrert som overlevende etter flyulykken på Stord i oktober. Foto: Odd Mehus / Dagbladet
ROTET BORT PASSASJER: En omkommet passasjer ble registrert som overlevende etter flyulykken på Stord i oktober. Foto: Odd Mehus / Dagbladet Vis mer

I tillegg til registreringstabben for han også skylden for å ha sendt ni passasjerer med lettere skader til Stord sykehus, til tross for at det hadde blitt sendt melding om at sykehuset hadde begrenset kapasitet.

- Jeg fikk beskjed om en kapasitet på seks personer, inkludert to hardt skadde. Derfor tar jeg dette med stor ro, sier kommunelege Sørheim til bt.no.

Gjennomsnittlig god innsats

Han beskriver sin egen og helseteamets innsats på ulykkesdagen som gjennomsnittlig god, men understreker at en annen lege kanskje hadde tatt andre avgjørelser.

- Det kan godt hende. Men med de samme forutsetningene og skademønster til grunn, så tror jeg at jeg hadde gjort det samme igjen, sier Sørheim.

Kommunelegen mener at rapporten er ok.

- Jeg syns innsatsen vår ble diskutert på en ok måte i evalueringsrapporten, så dette har jeg ingen problemer med. Samtidig registrerer jeg at vi som var ute i felten har et annet syn på ting en de på sykehuset, sier han til bt.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!